tél,futás,futás télen

Miért fáj, mikor belélegzed a hideg levegőt futás közben?

Forrás: getty images
Eljött a téli futások ideje, amikor kicsit több idő kell ahhoz, hogy rávedd magadat a szabadtéri mozgása.

Ennek akár oka lehet az is, hogy sokak számára fájdalmas a légzés a hideg időben. Dr. William O. Roberts, orvos először is elmagyarázza, hogy képzeld el a tüdőt:

“A tüdő nagyszerű szerv, ami arra született, hogy átmelegítse és párásítsa a beszívott levegőt. Gondolj rá úgy, mint egy fára: két vastag ág nő ki a törzsből, ami többfelé ágazik. A legkisebb ágak végén pedig levelek (légzsákok) találhatóak. Ha viszont megfordítod, akkor az emberi tüdő mását kapod.”

A belélegzett levegő párásítása és melegítése gyorsan megtörténik még a szájban és orrban. Ha hosszabb ideig vagy kint, akkor viszont még nem melegszik fel kellő mértékben, ami lehűti a tüdőszövetet. Ez lehet az egyik probléma.

A másik pedig az, hogy a hideg levegő nagyon száraz, emiatt a légcső sejtjei dehidratálódnak, ezért is érzed úgy, mint ha égne a torkod, mellkasod. Sokak számára néhány pillanat múlva már nem okoz problémát a légzés, míg másoknak kicsit több idő kell ahhoz, hogy felmelegedjenek.

Azt viszont tudjuk, hogy a tüdő a hideg levegő hatására nem károsodik, hiszen extrém hideg hőmérsékleteket is simán tud tolerálni.

Mit tegyél, ha szeretnéd elkerülni?

Ha zavar a hideg levegő futás közben, íme néhány trükk, amivel enyhíthetsz a problémán: vegyél fel egy sálat, maszkot, amin keresztül előmelegíted a levegőt, mielőtt a tüdődbe kerülne. Ez abban is segít, hogy a légúti megbetegedéseket elkerüld, így extrém hidegben kifejezetten ajánlott.