futás,tél,téli futás,sport

Készítsd fel a tested a téli futásokra!

Forrás: Getty Images
Hamarosan egyre hidegebb és egyre sötétebb lesz, amikor mindenki nehezebben veszi rá magát a futásra. Viszont van pár dolog, amivel energikusabbá teheted magad és felkészítheted a szervezetedet a téli, kültéri edzésekre is!

Az egy dolog, hogy figyelj oda a minőségi táplálkozásra, és kerüld a finomított élelmiszereket, de érdemes arra is koncentrálni, hogy egy-két táplálékkiegészítővel támogasd meg az étrendedet. Télen a D- és C-vitamin nagyon fontosak, hogy az energiaszinted ne csökkenjen le, és az immunrendszered is erős maradjon. Ezeket próbáld meg ételekből bejuttatni, de novembertől márciusig étrend-kiegészítőként is tanácsolt fogyasztani.

A gyomrod és beleid állapota rengeteg mindenre kihatással van a szervezetedben, ezért is nagyon fontos, hogy az emésztésed egészségesen működjön. Ehhez szükség van probiotikumokra, amit kefirből, joghurtból, savanyú káposztából juttathatod be főként. Arra is ügyelj, hogy rágd meg alaposan az ételeket, és nehezebb húsételek után rövid idővel ne fogyassz könnyebben emészthető harapnivalókat, mint például gyümölcsöt.

Sokat segít, ha beiktatod az edzésprogramodba a jógát is, ami nem csak abban segít, hogy rugalmasabbá és erősebbé váljon a tested, de a lelkedet is feltölti, remek stresszűző, így pedig az általános hangulatodnak is jót tesz. Sokkal motiváltabb és lelkesebb maradhatsz általa, hiszen a kiegyensúlyozottság segít abban is, hogy ne érezd magad üresnek, fáradtnak.

Tudatosan figyelj arra, hogy elég időt tölts fényben most, amikor már korán sötétedik, és később is, amikor még hamarabb fog. Napközben menj ki sétálni 5 percre, a munkahelyeden és otthon pedig igyekezz olyan égőket használni, amik nem sárgás, hanem inkább fehéres-kékes fényűek, mert azok hasonlítanak legjobban a természetes fényre.

A téli futásokat nem érdemes kihagyni, mert nagyon hasznos az alapozás!