Borítókép: A folsav fontos – nem csak kismamáknak, hanem sportolóknak is!

A folsav fontos – nem csak kismamáknak, hanem sportolóknak is!

Forrás: Getty Images
Ha meghallod ennek a vitaminnak a nevét, valószínűleg az jut eszedbe, hogy várandós nőknek kell fogyasztani, hogy megfelelően fejlődjön a bébi. Azonban a sportolók számára is hasznos, érdemes odafigyelni a napi bevitelre!

Egy vízben oldódó vitaminról beszélünk, amit nem tud a szervezet előállítani és örkké tárolni sem, így naponta bizonyos adagban érdemes bevinni. Egy átlagos felnőtt ember napi folsavigénye nagyjából 300 mikrogramm, ennél kicsit több ajánlott kisbabát váró nőknek.

Nagyon fontos szerepet játszik a vérképzésben, és a különböző rákos megbetegedések megelőzésében is kimutathatóan hasznos. Az immunrendszer könnyen leromlik hiányában, nem csak könnyebben betegszel meg, de lassabban is gyógyulsz ki. Futóknak minden szempontból fontos odafigyelni a folsav-bevitelre. Egyrészt a kemény edzések és versenyek pillanatnyilag mindig gyengítik az immunrendszert, ezért egy erős alapra van szükség. Másrészt a vér az oxigén izmokhoz való eljuttatásában játszik szerepet: ha szeretnél gyorsulni, kell a folsav!

Nem feltétlen kell azonnal táplálék-kiegészítőhöz nyúlnod, ha szeretnél megfelelő mennyiségű folsavat fogyasztani, ezek az ételek bővelkednek benne:

Ugye, ezentúl te is jobban figyelsz majd rá?