táplálkozás

Így hatnak a 2019-es táplálkozási trendek a futókra

Forrás: unsplash/ Brooke Lark
Sok olyan táplálkozási tipp van, ami kiállta az idő próbáját, de évről évre egyre több újdonság kerül napvilágra. Mutatjuk, jövőre milyen újdonságokra lehet számítani ezen a téren!

A következő táplálkozási trendek biztos, hogy jövőre nagyon népszerűek lesznek, és nagy eséllyel nem csak futólag fogsz velük találkozni.

különleges fehérjeforrások

Futóként szükséged van megfelelő mennyiségű fehérjére, hogy ne épüljenek le az izmaid és megfelelően tudj regenerálódni. Szerencsére ma már nem okoz problémát fehérjéhez jutni, de az biztos, hogy jövőre a fehérjével kombinált kávékról és a fehérjével dúsított vizekről is sokat hallunk majd. Ezek egyszer-egyszer jól jönnek, viszont érdemes törekedni arra, hogy természetes forrásokból juss hozzá.

Lépések a fenntarthatóság felé

Egyre több olyan termék jelenik meg a boltok polcain, ami fenntartható forrásból származik: fűvel táplált marha, tojás, hormon- és antibiotikummentes húsok - csak néhány dolog ezek közül. Ezek az alapanyagok abban segítenek, hogy a szervezeted hatékonyabban megküzdjön a gyulladással, emellett A-, és E-vitaminnal is ellátnak. Ha teheted, te is válassz olyan alapanyagokat, amik fenntartható forrásból származnak.

A bélrendszer egészsége még fontosabb lesz

Ugye nem kell mondanunk, miért is fontos az egészséges emésztőrendszer a futás szempontjából? Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a bélben lévő baktériumok fontosak az energiaszint szabályozása, a stressz kezelése és az egészség szempontjából is. Emiatt a kombucha és a probiotikumokban gazdag növényi joghurtok is népszerűbbek lesznek a következő években.

Adaptogének

Mik az az adaptogének? Egyszerűen megfogalmazva olyan természetes fűszerek és alapanyagok, amik segítenek a szervezetnek abban, hogy alkalmazkodjon a stresszhez, más megterhelő folyamatokhoz, de sokak szerint a teljesítmény növelésében is fontos szerepük van. A ginzeng, gyömbér, kasvirág (Echinacea) és a gombakivonatok például mind ide tartoznak. Futóként pedig a fent említett hatásokra nagy szükséged van.

Olvasnál még a témában?