A nyár örök slágere a főtt kukorica, de ehetem, ha fogyni akarok?
A kukorica egy magas keményítőtartalmú zöldség, amelyet évszázadok óta fogyasztanak a világ minden táján. Gazdag rostban, szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban, zsír és fehérje tartalma alacsony, ám az egészségügyi előnyei ellentmondásosak - jóllehet tápanyagokat tartalmaz, ugyanakkor emeli a vércukorszintet is.
Persze a fogyasztásának számtalan előnye van: 150 gramm kukoricában a következők találhatók:
Kalóriatartalom: 177
Szénhidrát: 41 gramm
Fehérje: 5.4 gramm
Zsír: 2.1 gramm
Rost: 4.6 gramm
C-vitamin, B1 és B9-vitamin, Magnézium, Kálium tartalma sem elhanyagolható.
Óvja a szem egészségét
A kukoricában lévő lutein és a zeaxantin kutatások szerint jótékony hatással van a szem egészségére, többek között a szürkehályog ellen is óv.
Fuss gyorsan. Egyél lassan.
Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!
3995 Ft
4995 Ft
Így hat a vércukorszintre
A kukorica szénhidrátjainak többsége keményítőből származik - ami gyorsan növeli a vércukor szintjét, ám magas a rosttartalma, ez pedig segíthet kiegyensúlyozni a vércukorszintet.
Előnye még, hogy gluténmentes élelmiszer, így az erre érzékenyeknek jó választás. Viszont van egy komoly hátránya: a feldolgozott kukoricatermékek nem feltétlenül táplálóak, mivel a finomított olajak, a szirupok miatt a hasznos rostok és tápanyagok elvesznek belőle. Számos feldolgozott kukoricás termékben túl sok só és cukor található, ezért ezekben a formákban már egyáltalán nem tartozik az egészséges élelmiszerek közé.
Mértékkel fogyaszd!
Számtalan jótkony hatása van a kukoricának, ám ha odafigyelsz a súlyodra, ne ez legyen az az étel, amit minden nap eszel. Keményítőtartalma ugyanis lényegesen magasabb, mint mondjuk a krumplinak, így érdemes óvatosan bánni a mennyiséggel.
Illetve nem árt még egy dologra figyelni: a kukorica a genetikailag leggyakrabban módosított növények közé tartozik, hiszen minél többet szeretnének belőle termelni, így folamatosan zajlanak a kutatások azzal kapcsolatban, mennyire szabad előnyben részesíteni a kukoricát.
Összességében arra figyelj, hogy eheted bátran, grillezve, főzve, salátának elkészítve, de lehetőleg próbáld megbízható forrásból beszerezni, és hetente maximum 2-3 alkalommal enni belőle!