Borítókép: Nem úgy sikerült a maratoni felkészülésed, ahogy tervezted? Mutatjuk a last minute megoldásokat!

Nem úgy sikerült a maratoni felkészülésed, ahogy tervezted? Mutatjuk a last minute megoldásokat!

Forrás: Getty Images
Ember tervez, Isten végez.

Amikor benevezel a maratonra, úgy képzeled, hogy addigra leadsz minden fölös kilót, lelkileg és testileg kiegyensúlyozott és erős leszel, aztán pedig futsz egy csodálatos versenyt. Nos, ez nem mindig sül el így. (Velem személy szerint pont megtörtént.)

Van pár olyan utolsó pillanatos hack, amiket akkor érdemes bevetni, ha már biztos: ez nem az a perfekt felkészülés volt, amit szerettél volna:

Probléma: nem sikerült lefutni az utolsó és leghosszabb távot

Általánosságban 35-36km-t javasolnak az edzők három héttel a maraton előtt, utána már csökkennek a távok és az intenzitás is az edzéstervben. Ha bármilyen okból nem sikerült ezt abszolválni, ne akard később bepótolni, mert egy héttel mondjuk lefutni a maraton előtt jelentősen leterhelne. Egy-két nappal később az eredetinél persze nyugodtan iktasd be, de ha ez sem valósult meg, akkor a következő hétvégihez (két héttel maraton előttihez) adj hozzá csak 3-5kilit, és ne aggódj. Ha rendesen végigcsináltad az edzéstervet, és csupán ez maradt ki, nem lesz baj! Azonban arra ügyelj fokozottabban, hogy a mentális készülés ne maradjon el.

Probléma: sérülésből gyógyulsz/sérüléssel küzdesz

Itt egyáltalán nem mindegy, miről van szó. Nyilván egy profi gyógytornász vagy orvos azt mondhatja, hogy ne menj el a legtöbb esetben. De tudjuk, milyen ez: már megvan a nevezés, erre készültél, netalán a repjegy és a szállás is, szóval nem fogod kihagyni. (Persze ésszerű kereteken belül. Törött lábbal nyilván nem mész el.) Ha tehát olyan a sérülés, ami mellett meg tudod csinálni, csak nem olyan szinten, ahogy gondoltad, akkor azt kell tudatosítanod magadban, hogy ne görcsölj az időn, és addig tedd meg, ami tőled telik a gyógyulás érdekében. Sok esetben egy nagyobb kényszerpihenő (5 napos) segíthet kijönni belőle, és ez legalább a tested regenerálódása szempontjából is hasznos lehet.

Probléma: túl későn vetted meg az új cipődet

Ha nem volt időd bejáratni az új cipődet, akkor érdemes a versenyre a régiben érkezni, még ha kicsit lehasznált is. Nincs rosszabb annál, ha egy új lábbeli vérhólyagokat és feltöréseket hoz magával, ami a maratonon még egy kényelmes, bejáratott cipőben is megtörténhet. Fuss 1-2-t az új cipődben a maraton előtt, de a versenyre a régiben érkezz. Legalább megadod neki a végtisztességet is.

Probléma: nem találtad meg a hosszú futások alatt a megfelelő energiagéleket

Ha egyszerűen nem találtál olyat, ami beválik, még a maraton előtti utolsó hétvégén letesztelhetsz pár másikat. Azonban, ha ekkor sincs meg a tökéletes, ne búsulj. Vigyél magaddal pár szem aszalt barackot, esetleg karikázz fel banánt (bár ez minden versenyen van a frissítőpontokon), és ezekre alapozd a frissítésedet. Jó ötlet még a gyümölcspüré (esetleg extra mézzel felturbózva). Talán ezekből nagyobb mennyiségre van szükség, de nagyon hatásosak tudnak lenni!