Borítókép: Mi az a legendás runner's high, és hogyan érheted el?

Mi az a legendás runner's high, és hogyan érheted el?

Forrás: Europress
Korábban a sport által felszabaduló endorfinnak tudták be az érzést, ám kiderült, hogy ez nem igaz!

Egy olyan szuper érzés, ami elkap futás közben vagy a táv végén, és amitől euforikus állapotba kerülsz, és függővé tesz, újra és újra át akarod majd élni. Sokan állítják, hogy átélték rá, míg mások csak hírből ismerik. De vajon mi ez, és hogyan lehet elérni?

A kutatók azt mondják, hogy még mindig nem teljesen tiszta, hogy mi okozza, de most lépéssel közelebb kerültek hozzá. Az mostanra kiderült, hogy egyáltalán nem az endorfinhoz van köze, hanem egy másik anyaghoz, az endokannabinoidhoz. Az endorfin ugyanis túl nagy méretű molekulákból áll ahhoz, hogy ilyen gyorsan képes legyen felszabadulni. A másik, ami a kanabiszhoz hasonló hatást vált ki az agyban, viszont nagyon is valószínű.

A feltevésnek pedig evolúciós okai vannak: amikor valaki eléri vagy átlépi a fizikai határait, felszabadul az endokannabinoid, hogy továbbvigyen, és erődön felül legyél képes teljesíteni. Ennek akkor volt szerepe, amikor az ősemberek menekültek, vagy napokig élelmet kerestek, és egyszerűen nem tehették meg, hogy feladják.

Mi a kulcsa?

A kutatók szerint akkor lehet elérni, ha közepes intenzitáson futsz sokáig. Azaz a zsírégető zónádban, mindenképpen a laktátküszöböd alatt legalább egy, de inkább 2 órán felül. Ha nem váltogatod a tempót, nem állsz meg közben, hanem szépen, egyenletesen futsz. Nem érheted el, ha nagyon alacsony az intenzitás, mert nem lesz elég hozzá a vérkeringés, ha pedig túl nagy, akkor meg bekapcsol az agy önvédő mechanizmusa, és akkor ez gátolhat meg. Azt is megállapították, hogy azok, akik hetente legalább háromszor futnak, könnyebben elérhetik, mint akik ritkábban.

Az is biztos, hogy ha egyszer átéled, utána újra és újra át akarod majd, de ugyanaz a táv már nem lesz elég hozzá. Bár először mondjuk simán érzed 18K-nál is, később a 30 sem lesz elég. Nem véletlen, hogy sokakat elkap a gépszíj, és egyre többet és többet akarnak futni.