kalória,kalóriaégetés

Gondoltad volna? Ekkor égeted el a legtöbb kalóriát

Forrás: getty images
Egy új kutatás érdekes eredményekre jutott azzal kapcsolatban, hogy a nap folyamán mikor égeted el a legtöbb kalóriát.

A Harvard szakértői a résztvevők belső ritmusát vizsgálták 37 napon keresztül, laboratóriumi körülmények között - vagyis nem volt természetes fény, sem más környezeti hatás nem érte az alanyokat. Az alvási és ébrenléti ciklusaikat viszont megzavarták, hogy teljes mértékben az alapvető, belső faktorok határozzák meg a szervezetük működését. Mindenki kapott egy érzékelőt is, hogy a kutatók tisztában legyenek azzal, mennyi energiát használnak fel a résztvevők a különböző ciklusokban.

Érdekes módon arra jöttek rá, hogy a résztvevők testhőmérséklete kora reggel és késő este volt a legalacsonyabb, a legmagasabb értéket pedig késő délután mérték (nagyjából 10%-kal emelkedett meg ekkor a szám). Ez nagyjából 130 extra kalóriát jelent, amit pihenés közben égettek el. Igen, jól olvastad, pihenés közben, tehát éjjel pörög a legjobban ez a folyamat.

A kutatók szerint ez bizonyíték arra, hogy egy apró változás is komoly hatással van az egészségre, kalóriaégetésre:

“Tegyük fel, hogy 1-2 órával korábban ébredünk, és ennek megfelelően ennyivel korábban is reggelizünk. Lehet, hogy akkor eszünk, amikor a szervezetünk nem áll erre készen, vagy épp kevesebb energia is elég lenne a szervezetünk optimális működéséhez. Így akár egy kis reggeli is extra kalóriákat jelenthet, hiszen nincs rá szükség abban az időpontban.”
mondta dr. Jeanne Duffy, a kutatást vezető neurológus.

Az alvás és a fogyás között egyébként is van összefüggés, hiszen londoni kutatók bizonyították, hogy aki kipihenten ébred, kevesebb cukrot fogyaszt és egészségesebb ételeket is választ a nap folyamán.

Ettől függetlenül a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy bár lényeges eredményt publikáltak, további kutatásra van szükség ahhoz, hogy pontosabb választ tudjanak adni a felmerülő kérdésekre.

Olvasnál még a témában?