erősítő edzés,terepfutás

Ötperces edzésterv lábra, hogy meghódítsd a hegyeket

Ha az aszfalton futó emberek sportautók, akkor a terepfutók dzsipek. Ahhoz viszont, hogy úgy le tudd küzdeni az akadályokat, mint egy erős terepjáró, nem csak sok gyakorlásra van szükséged, hanem erősítésre is.

Ekkor jól jöhet a következő ötperces edzésterv, ami segít megerősíteni azokat az izmokat (a combizmaidat, farizmodat), amikre a legnagyobb szükséged van az emelkedőkön és lejtőkön.

Végezd el a gyakorlatokat hetente két alkalommal, akár több körben is. Időzítsd pihenőnapra, vagy laza futás utánra az edzést, hogy kellően regenerálódni tudj utána. Előtte mindenképp melegíts be, az edzés végeztével pedig ne maradjon el a nyújtás.

1. Kitörés előre váltott lábbal (30 mp)

Nagyjából 10-10 ismétlést végezz oldalanként, váltott lábbal. Ügyelj arra, hogy a hátul lévő térded lágyan érintse a talajt, aztán lassan egyenesedj fel.

2. Kitörés hátra váltott lábbal (30 mp)

Hasonlóan járj el, mint az előző gyakorlatnál, de ezúttal ne előre lépj, hanem hátra. Ha végeztél, akkor jöhet fél perc pihenő.

3. Kitörés hátra (1 perc)

Ezúttal ne váltott lábbal hajtsd végre a gyakorlatot, hanem végig ugyanazon az oldalon dolgozz. Tarts utána fél perc pihenőt.

4. Fellépés váltott lábbal (2 perc)

Végezheted lépcsőn, vagy step padon is. Ügyelj arra, hogy a gyakorlatot kontrolláltan, lassan hajtsd végre, a lépcsőn lévő lábad viszont dolgozzon keményen.

Olvasnál még a témában?