Borítókép: 4 ok, amiért érdemes időnként edző segítségét kérni

4 ok, amiért érdemes időnként edző segítségét kérni

Forrás: Getty Images
Bár futni a legtöbben azért kezdenek el, mert „bárhol, bármikor, bármennyit” lehet belőle csinálni, és nem kell érte sehova menni, sőt „nem kerül pénzbe” (ha-ha), érdemes olykor edző segítségét kérni.

Természetesen, ha edző segítségét veszed igénybe, és egy edzéstervet kell követned, akkor a klasszikus értelemben vett örömfutások nagyjából kimaradnak, de valamit valamiért. Akkor már ugyanis előre megírt feladatokat kell teljesíteni, ez pedig sokaknak túl nagy nyomást jelent, míg mások szeretik a kötöttségeket.

Szerintem szükség van erre is, arra is, hogy egyensúlyban maradjunk testileg és lelkileg, de ezek miatt mindenképpen jót tesz irányítás alatt futni:

  • Ha egy edző követi a teljesítményedet, és folyamatosan kapod tőle a tervet, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem edzed túl magad, és túl kevés sem lesz a mozgás. Ő (ha jó szakember) pontosan tudja, hogy mikor, milyen intenzitásra van szükséged ahhoz, hogy sérülések és kiégés nélkül fejlődni tudj.

  • Mivel állandóan új feladatokkal lát el, amiket rád szab, motivált maradsz fejben is (vagy legalábbis nagy valószínűséggel), mert mindig kihívást jelent majd az edzés, de sosem tűnik elérhetetlennek a cél.

  • Egy jó edző nem csak edzésprogrammal lát el, de sok-sok mentális tanáccsal is, kajatippekkel és a futáshoz kapcsolódó egyéb tippekkel is is.

  • Ha eddig mindig egyedül futottál, az edző alaposan szemügyre tudja venni a mozgásodat is, így csiszolhattok a technikán, ami által hatékonyabb és könnyebb lesz a futás is!
És egy személyes vélemény: