Borítókép: Ezért érdemes erősítened a bokádat

Ezért érdemes erősítened a bokádat

Forrás: getty images
Futóként tisztában vagyunk a lábaink értékével. Ennek pedig a boka is része, így nem szabad megfeledkezni az erősítéséről.
„A boka és lábfej erőssége fontos szerepet játszik a futásban. Épp ezért nagyon fontos, hogy minden, itt megjelenő problémát kezelésbe kell venni, hogy szimmetrikusan fuss.”
állítja dr. Marci Goolsby, orvos.

Ha nem így teszel, könnyen lesérülhetsz! Goolsby és még két szakértő osztja meg azokat a dolgokat, amiket az erősítéssel elérhetsz.

Megelőzheted a fájdalmas ficamokat

A leggyakoribb bokasérülés a ficam, dr. Steven Weinfeld, sebész szerint. Ez bekövetkezhet akkor, ha rosszul lépsz, a lábfejed pedig a bokád alá fordul. Ha viszont megerősíted a boka környéki izmokat, megelőzhető a sérülés. Ekkor ugyanis az izmok erősebben tartják a bokát és nem engedik annyira befordulni.

Achilles sérülésekkel sem kell küzdened

Az Achilles mikrorepedése során sérül az ín, de a boka környékén lévő izmok erősítésével ez a sérülés is elkerülhető dr. John Jachimiak, orvos szerint.

Megvédheted az ízületeid

A gyenge boka kihat a térdre, csípőre és a hát alsó részére is. Goolsby szerint nem csak a lábadban, hanem a felsőtestedben is jelentkezhetnek problémák, ha nem elég erős az egyik bokád, emiatt pedig asszimetrikusan futsz.

Javul a teljesítményed

Az elit sportolóknak sem ugyanolyan erős mindkét bokája. Ettől függetlenül az erősítéssel robbanékonyabb, agilisabb és mobilisabb lehetsz.

A lépéseidre is pozitív hatással van

Az erős boka segít abban, hogy megfelelően érkezzenek a lábaid a talajra.

Ha viszont már lesérültél, érdemes elvégezned a következő gyakorlatokat, amikkel csökkentheted a fájdalmad: