A hó (fogságában) vonzásában

Két hete döntöttük el, hogy családilag elmegyünk a Mecsek Trail-re. Még soha nem futottam a Mecsekben, jó bulinak tűnt. Aztán előző nap esett egy kis eső, a hegység magasabban fekvő területein hó. Én meg azon izgultam, a kissé még rozsdás tagjaim bírják-e a havas-saras megpróbáltatásokat.

Két hete döntöttük el, hogy családilag elmegyünk a Mecsek Trail-re. Még soha nem futottam a Mecsekben, jó bulinak tűnt. Aztán előző nap esett egy kis eső, a hegység magasabban fekvő területein hó. Én meg azon izgultam, a kissé még rozsdás tagjaim bírják-e a havas-saras megpróbáltatásokat.

Apa fotóz, anya fut, a gyerekek pedig a nagymama gondjaira lettek bízva, persze ők is velünk tartottak. Szombaton késő délelőtt útnak is indultunk a szakadó esőben. De komolyan szakadt, ráadásul egész nap. Én pedig azon agyaltam, jó döntés volt-e, hogy végül a nem tökéletesen kényelmes, de sárban annál inkább használható Salomon Speedcross mellett döntöttem. Ez a sárcipőm. Csak akkor használom és általában rövidebb futásokhoz, ha tudható, hogy sár van. Volt már, hogy feltörte a lábam, volt olyan is, hogy használat után lepottyant egy körmöm, meg olyan is, hogy egy óra futás után, kínokat éltem át benne. Viszont sárban a talpa kiváló. A jelenlegi cipőrepertoáromat tekintve másban nem is igen tudtam volna sáros talajon futni. Maximum csúszkálni, botladozni, szenvedni, gyök kettővel haladni.

Kép

Kibéreltünk egy kis házikót Hosszúhetényben. Szombaton plázázás, játszóházazás, kisebb vásárlás volt a program, majd este a pécsváradi Vadászkürt Vendéglőben isteni rántott szelettel és vegyes körettel töltekeztem. Reggel – hála a kisebbik gyermekemnek – indokolatlanul korai keléssel kezdtem hangolódni a rám váró futásra. 29,3 km / 1000 méter szint. Egyik szám sem brutális, mégis kihívásként tekintettem rájuk, hiszen másfél éve nem futottam ilyesmit terepen. 3.30-4 óra közti teljesítés volt a realitás. A zsákomba két gélt és két gyümölcsös szeletet raktam, illetve volt nálam fél liter izotóniás ital. Nem akartam sokat időzni a frissítőpontokon, ezért inkább vállaltam a néhány grammnyi plusz súlyt, a nálam lévő kajákkal a terv szerint végig akartam futni a versenyt

Kép

A rajt után szolidan kezdtem, az első 5 km-en emelkedett a pálya. Lassú kocogásra jó volt ez, rohanásra nem igen. Nem törődtem senkivel, nem érdekelt, hogy hányan mennek el mellettem. Edzésnek, állapotfelmérésnek, tapasztalatszerzésnek, ilyesminek szántam ezt a futást. Közben elkezdett havasodni körülöttünk a táj. Kezdetben még zörögtek a fagyos levelek a lábam alatt, aztán szépen lassan, puhán latyakossá vált az ösvény és már mindent hó takart és valami elképesztően szép látvány volt. A Zengő utáni ereszkedés közepesen bátran ment, de ahogy szelídült a lejtő, elmúlt minden félelmem és úgy futottam, ahogyan csak bírtam, mégis könnyedén és csupa jó érzéssel. A havas területeket időnként bőven saras, ázott, hó mentes erdőség váltotta fel. A föl-le szakaszokkal újra és újra léptünk át őszből a télbe. Különlegessé tette ez az állandó kettőség a versenyt. A ruházatom, a cipőm, a frissítésem tökéletesen választottam. Semmilyen különleges gondom, problémám nem adódott. Jó kedvűen, elégedetten értem célba. Jó volt újra látni a gyerekeket, jó volt kimosakodni az irdatlan sárból, jó volt lenyelni a forró levest, de leginkább jó volt ott lenni és belekóstolni ebbe a mini, rapid télbe.

Kép

Mecsek Trail legközelebb jövő áprilisban lesz. Új időpontban. Lehet, hogy ismét elmegyek, megnézem, milyen állapotban leszek akkor és megnézem a Mecsek egy megint másik arcát.

Eredmények itt találhatók.

Fotók: Kerékgyártó Péter, Szász Norbert, Szász Márti

Olvasd el ezt is!
Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Ez történik a testeddel, ha lecseréled a kávét matcha teára

A matcha tea nemcsak a kávéimádóknak jó alternatíva, de azok számára is szuper, akik nem szeretik a kávé ízét, de olykor jól jönne egy kis energialöket!

Segít vagy árt a futás, ha megfáztál?

A Futásról Nőknek Magazin cikkéből kiderül, hogy vajon jobb pihenni ilyenkor, vagy nyugodtan futhatsz megfázva is:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft