A visszaszámlálás indul: hogyan kell készülni a verseny hetében?

Bár sokaknak egy 30km-es táv lefutása már smafu, nekem ez lesz az első, és emiatt nagyon izgulok. A versenyfelkészülés 9 hetét pipáltam ki, ma beléptem az utolsóba, és azon kívül, hogy jön a kedvenc részem, a szénhidrát-feltöltés, agyban is oda kell tennem magam.

Bár sokaknak egy 30km-es táv lefutása már smafu, nekem ez lesz az első, és emiatt nagyon izgulok. A versenyfelkészülés 9 hetét pipáltam ki, ma beléptem az utolsóba, és azon kívül, hogy jön a kedvenc részem, a szénhidrát-feltöltés, agyban is oda kell tennem magam.

Ahogy már többször leírtam, a felkészülésemet Vajda Zsuzsi, a Nike+ Run Club egyik edzője segítette. Tőle kaptam az edzéstervet, a tanácsokat, így természetes volt, hogy erre a hétre is alaposan ellát hasznos tippekkel. A mai napom egy laza 12km-mel indult, holnap pedig pihenek, szerdán a Nike Futóklubban egy könnyedebb váltogatós edzést csinálok végig a kezdő csapattal. Csütörtökön pihenek, pénteken Pulay Szilvi Nike trainerrel hajtunk majd végre egy átmozgató, szinten tartó Nike+ Training Club edzést, szombaton egy nagyon könnyű 4K következik, aztán pedig jön a vasárnap és a nagy nap!

Zsuzsi azt mondta, hogy a verseny előtti párnapos időszak a legalkalmasabb arra, hogy konkrétan elképzeljük, milyen megmérettetésekre számíthatunk a verseny során. Ezeket a kérdéseket tegyük fel:

  • Hogyan tudjuk felvenni már a verseny elején az utazó tempónkat?
  • Hogyan tudjuk legyőzni a fáradságunkat?
  • Mennyire tudunk elszántak maradni, a különböző nehézségek ellenére is?

„A hosszútávú versenyeknél, nagyon fontos a mentális felkészülés is, gyakran segít át bennünket a "holtponton". A verseny előtti héten már csökkentsük az edzésadagot, adjunk elegendő időt a szervezetünknek a regenerálódásra. Gyakoroljuk a versenytempót, de már csak rövidebb távokon.”

- Vajda Zsuzsi
Olvasd el ezt is!

Természetesen, a verseny előtt 3-4 nappal még lehet egy lendületesebb edzést tervezni, a keringésfokozás, és a jó mozgáskoordináció megtartása miatt, de semmiféleképpen nem az edzettségi szintünk javítása érdekében, az utolsó héten már minden lépést megfontoltan, energiatakarékosan kell megtennünk.

„Tervezzük meg előre a verseny napját. Alaposan nézzük át az útvonalat, és osszuk fel magunknak a távot bizonyos szakaszokra. Így a szakaszok teljesítése megnyugtató lesz számunkra a verseny ideje alatt is, valamint a nehézségekre előre fel tudunk készülni, a versenyen már nem érhet bennünket meglepetés.”

- Vajda Zsuzsi

Szerintem ez nem csak nekem, de mindenkinek hasznos, akik a hétvégén futnak, akár kisebb távokon, akár a maratonon!

Milyen telefonja legyen egy futónak?

Az aktuális telefonommal történt egy kis baleset. Leesett és pont nem volt rajta tok, így a széle megtört, az üvege meghasadt. Működik még, de 2 és fél év után így már biztosan elérkezett az idő a nyugdíjaztatására.

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Meggyógyítja az ízületi gyulladásokat, csökkenti a fájdalmat: a kurkuma tényleg csodaszer!

Újabban az egyik legtrendibb fűszer, sőt már menő „arany lattét” is lehet belőle készíteni a kurkumából. De nem csak a különleges íze miatt, hanem fantasztikus hatásai miatt is hódít, amelyek kifejezetten sportolók számára hasznosak!

Tésztavacsora 15 perc alatt, 29 gramm fehérjével

A recept nem titkolt célja, hogy ne tudj kifogást találni arra, hogy miért nem főzöl otthon. És mik a leggyakoribb kifogások?

Szereted a kihívásokat? Fuss az év leghidegebb időszakában és légy részese egy nemzetközi versenynek!

Minden év januárjának és februárjának utolsó vasárnapján világszerte csatlakoznak a finn kezdeményezésű Yours Truly futáshoz.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft