Kötelező feladat versenyfelkészülés alatt: ezt te se hagyd ki!

A héten elkezdődött a 10 hetes felkészülésem a 30K-s versenyre, amelynek elengedhetetlen részét képezik a kiegészítő edzések. Ebben Pulay Szilvi Nike tréner van segítségemre, akit most te is megismerhetsz, és azt is megtudhatod, miért annyira, de annyira fontos a cross tréning a futás mellett.

A héten elkezdődött a 10 hetes felkészülésem a 30K-s versenyre, amelynek elengedhetetlen részét képezik a kiegészítő edzések. Ebben Pulay Szilvi Nike tréner van segítségemre, akit most te is megismerhetsz, és azt is megtudhatod, miért annyira, de annyira fontos a cross tréning a futás mellett.

Szilvi rengeteget fog segíteni nekem az előttem álló 10 hétben, ami alatt felkészülök az első 30 km-es versenyemre. Kiskora óta folyamatosan sportol, eleinte jazz balettozott, és az édesapjával futott, majd kipróbálta az akrobatikus rock and rollt, nem is volt kérdés, hogy később mivel szeretne hivatásszerűen foglalkozni. Folyamatosan különböző képzéseken vesz részt, és az egyetemen is ezt tanulta: többek között aerobik oktató és személyi edző. Hivatalos Nike tréner is, én így ismertem meg, és azóta is rendszeresen vele edzek. A 30 km-es verseny felkészülésemre speciális N+TC gyakorlatokkal készül hétről-hétre, amelyeket egy következő cikkben meg is mutatunk majd!

Kép
forrás: Fóti Péter

Szilviben azt szeretem, hogy törekszik az arany középútra, hogy megteremtse az egyensúlyt. Pedig nagyon nehéz elkerülni, hogy elkapja a gépszíj, és másra is tudjon koncentrálni a sport mellett. Mindig kihangsúlyozza, hogy nem szabad semmit fanatikusan művelni, kell időt szánni másra is. Ez fogott meg benne, és hogy alázattal, felelősséggel végzi a munkáját, nyugodtan rábízhatom magamat, motivál. De hogy őt mi vagy ki motiválja? Leginkább a vendégei, a külföldi Nike trainerek és a hazai kollégák is.

Mindig nagyon figyel, sosem lehet kummantani :)
Mindig nagyon figyel, sosem lehet kummantani :)

Most elmondja, miért olyan fontos a futás mellé valamilyen kiegészítő edzést beiktatni:

„Sokan azt gondolják, a futásra elég csak futással edzeni, de legalábbis megelégszenek egy kis kiegészítő lábedzéssel. Holott a futásban az egész testünk részt vesz, a karoktól elkezdve, a törzsünkön át egészen a lábujjainkig. Éppen ezért kimondottan fontos, hogy a far,- a combhajlító,- combfeszítő, szabó-, csípőhorpasz izmok mellett (melyek nagy hangsúlyt kapnak futásaink során) a törzs izmait (core-izmok) is megfelelően eddzük. (A karoknak, karmunkának elsősorban a törzsünk stabilátásban van szerepe) A keresztedzések nem a futásról szólnak, hanem a futásban résztvevő izmaink erősítéséről, illetve a stabilizációról (pl. boka stabilitásának fejlesztése), vagy éppen ellenkezőleg: a futás során kevésbé terhelt izmok megmozgatásáról, igénybevételéről.

Nem csak a gyorsabb tempó, a jobb teljesítőképesség, a sérülések elkerülése végett érdemes beiktatni heti 1-2 keresztedzést, hanem azért is, hogy ne égjünk ki. Ha folyton csak egy fajta mozgást végzünk, könnyen belefásulhatunk, hiába változtatjuk az útvonalat, vagy a megtett táv hosszát…

Kép
forrás: Rácz Tamás/Nike Futóklub

Kiegészítő edzésnek javaslom a funkcionális tréningeket (pl. TRX) az instabil felületeken való munkát (pl. Bosu balance tréner), de a konditermi súlyzós edzés is szóba jöhet. A legtöbben egyedül futnak, ezért különleges élményt adhat ellátogatni egy-egy csoportos edzésre (pl. köredzés, N+TC), ahol a többiek jelenléte nagy motiváló erővel bír. A Nike+ Training Club gyakorlatokat azonban otthon, egyedül is elvégezheted, ha letöltöd az applikációt, sok-sok izgalmas feladatot találsz. Úgy érezheted, hogy saját személyi edződ van, akit bárhol-bármikor segítségül hívhatsz.

/Kéthetente szerdánként megtalálod Szilvit a N+RC eseményeken a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, ahol ingyenes N+TC edzést tart!/

Fontos, hogy ne pusztán az erősítésre és a technikára koncentráljunk, hanem a nyújtásra is. Könnyű megsérülni, és nehezebb jól teljesíteni, ha izmainkat nem nyújtjuk meg kellőképpen. Gyakran nem elég az edzést követően lenyújtani, hanem külön alkalmat kell rá szentelni. A streching része legyen a hengerezés, mely a kötőszövetek fellazításában segít, de a rendszeres masszázs is kifejezetten javasolt rendszeres testmozgást végzőknél.”

A versenyfelkészülésem korábbi bejegyzéseit itt olvashatod:

Olvasd el ezt is!
Akkor is edzened kellene, ha nincs kedved?

Minden sportoló ember életében eljön a pont, amikor a háta közepére sem kívánja a mozgást. Egy új kutatás szerint viszont pontosan ilyenkor nem érdemes kihagynod a sportolást!

Az 5 legkönnyebb gyakorlat hasizomra

A core izmok erősítik és stabilizálják a gerinced és medencéd, ezért az első lépés ezeknek az izmoknak az erősítése, ha golyóálló testre vágysz.

Tedd helyre a kapcsolatodat a kajával!

Előfordult már, hogy diétáztál, és szerettél volna megszabadulni pár kilótól? Vagy másokhoz hasonlítgattad a tested? Ha igen, olvass tovább!

NO POST NO RUN

No post no run - mondják futóberkeken belül viccesen, vagyis, ha nem posztolsz a futásodról – például fotót – akkor az a futás nem is számít. Lássuk hát, melyek a jó futós fotók alapjai.

Hol kapható a Fuss&Főzz könyv?

Nem tudtad még beszerezni a Fuss&Főzz című könyvünket?

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft