Borítókép: Ezekkel a módszerekkel védd az ízületeidet!

Ezekkel a módszerekkel védd az ízületeidet!

Forrás: getty images
Az ízületi problémák komolyan hátráltatják felkészülésed és teljesítményedet. Azt már tudjuk, hogy a futás nem káros a térdre, sőt, Max R Paquette professzor szerint a futóknak egészségesebbek az ízületeik, mint azoknak, akik nem mozognak.

A futás erősíti a csontokat és az izmokat - az erős izmok pedig segítenek megőrizni az ízületek egészségét is. A következő hat tanács segítségével viszont tovább csökkentheted az esélyt a sérülések kialakulására.

Lépj rövidebbeket!

Az tekinthető ideálisnak, ha 160-190 lépést teszel meg egy perc alatt. Ha te ennél kevesebbet, próbálj meg 5-10 százalékkal növelni a lépéseid számán, mert ez 20 százalékkal is csökkentheti a térdre nehezedő nyomást. Azon viszon ne változtass, hogyan ér talajt a lábad, hiszen így az Achillesed sérülhet!

Egy kis mechanika

Ha szeretnéd megelőzni az ízületi fájdalmak kialakulását, érdemes elmenned mozgáselemzésre - egy szakértő könnyen rávilágíthat azokra a problémákra, amik hosszútávon sérülést okozhatnak.

Figyelj a súlyodra!

Az idősebb futók gyakrabban számolnak be ízületi fájdalmakról, aminek gyakran a súlynövekedés az oka. Paul DeVita biomechanikus kutatása szerint a túlsúly növeli a térdsérülések kockázatát. Egy újabb ok arra, hogy megszabadulj az úszógumidtól!

Cserélj cipőt!

Már számtalanszor írtunk arról, hogy futócipőt olyan szaküzletben vásárolj, ahol profik segítenek a választásban. Új cipőben pedig soha ne fuss egyből hosszú távot, hiszen ez jelentősen megnöveli a sérülések kockázatát Paquette szerint.

Váltogasd!

Ne mindig ugyanazon a helyen fuss, próbálj ki más útvonalakat, eltérő terepeket is! Minél tovább futsz ugyanott, annál nagyobb eséllyel sérülhetsz le. A talaj felületén kívül figyelj a tempód variálására is és ne feledkezz meg a keresztedzésről - minél többféle mozdulatot végzel, annál jobb!

Gyógyszert kell szedni?

Sokan esküsznek a glükozamint tartalmazó táplálékkiegészítőkre, ám a kutatási eredmények nem támasztják hatásukat 100 százalékig alá. Egy 2015-ös tanulmány szerint a glükozamint szedőknek 2 év elteltével épp annyira fájt a térdük, mint azoknak, akik placebót kaptak. Ettől függetlenül olyan kutatások is léteznek, melyek azt igazolják, hogy a glükozamin lassíthatja az ízületek állapotának romlását.