Borítókép: A futás szabályai – Kezdőknek!

A futás szabályai – Kezdőknek!

A kezdő futók nagyjából fele már az első évben sérülést szenved, ugyanis a csontjaik, az ízületeik és az izmaik nincsenek hozzászokva a futás okozta megerőltetéshez. Íme néhány jótanács, hogy mindez elkerülhető legyen.

Válassz jó cipőt!

Menj el egy olyan boltba, ahol foglalkoznak lábanalízissel, vagy legalábbis hozzáértő eladók dolgoznak, és fogadd meg tanácsukat a cipőválasztást illetően. (Kényelmes cipőt vegyél, ami nem töri a sarkadat, és nem nyomja a nagylábujjadat.)

Lélegezz könnyedén

Ha futás közben elérsz egy olyan állapotot, hogy már nem tudsz beszélni, válts gyaloglásra – akkor is, ha ez azt eredményezi, hogy többet gyalogolsz, mint amennyit futsz. A gyaloglás segít, hogy hosszabban dolgozz és fejleszd az állóképességed, miközben a csontjaid és az izmok hozzászoknak a terheléshez. Idővel kevesebb sétaszünetre lesz szükséged.

Az órát nézd, ne a távolságot

Ne engedj a csábításnak, hogy gyorsíts, hogy előbb végezz. Ez sérüléshez vezethet. Hetente 5-10 perccel növeld a futásaid hosszát. Minden negyedik héten vegyél egy kicsit vissza, hogy a szervezeted megszokja a terhelést.

Legyél elkötelezett

Ha mások is számítanak rád, az erősebb hajtóerő lehet, mint az önmotiváció. Válassz futótársat vagy csatlakozz egy futóklubhoz.

Egyél egészségesen (ne csak hébe-hóba)

Nagyon sokan hajlamosak arra, hogy amikor fogyás céljából elkezdenek futni, több kalóriát visznek be, mert azt hiszik, annyit el is égetnek. És olyanok is vannak, akik nem elég, hogy futnak, de még komolyan diétáznak is, aminek az a következménye, hogy elfogy az energiájuk, ráadásul sérüléseknek teszik ki magukat. Eleinte ne változtass az étkezési szokásaidon, és törekedj arra, hogy minél több teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget és gyümölcsöt, egészséges zsírokat és fehérjét fogyassz.