Borítókép: Hogyan találd meg az ideális futótársat?

Hogyan találd meg az ideális futótársat?

Egy (vagy több) nagyszerű futópartner folyamatosan motiváltan tart. Megmutatjuk, hogyan tehetsz szert rá.


Az edzőpartnerek a futók egyik legértékesebb sporteszközei, mondja Andrew Allden, a South Carolina Egyetem edzője. "Megbízhatóbbá tesznek, gondoskodnak róla, hogy megjelenj minden edzésen és beleadj apait-anyait."
Azonban – akárcsak egy hosszútávú párkapcsolatban – a választáskor ebben is érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni. A következő tanácsok segítségével nemcsak szert tehetsz egy fantasztikus futótársra, de magad is azzá válhatsz.

Legyen több is


Egy exkluzív futópartner szuper dolog, de mi van, ha nyaralni megy, vagy esetleg lesérül? Hogy ezt elkerüld, jobb, ha több futótársad is van, vagy csatlakozol egy csapathoz. Így ha a futhaverodon kitör a hasmenés, pedig épp egy félmaratoni táv szerepelt az edzéstervben, nem maradsz hoppon. Ráadásul ha többféle futótársad van, jobban variálhatod a társaságod az edzési céljaidnak megfelelően. Ha van egy nagydumás futótársad, vele szuper lesz lassú hosszúkat futni, viszont ha a tempódon javítanál, nem árt, ha előveszed a leginkább teljesítményorientált tagot a csapatból.

Legyen egy gyorsabb barátod


Biztosan találkoztál már olyan futókkal, akik folyton egy lépéssel előtted járnak, akiket nem győzöl utolárni. Na, ők lesznek a te embereid! Menj oda hozzájuk, és egyszerűen kérdezd meg, hogy csatlakozhatsz-e a következő edzésükhöz, javasolja Tim Broe, a Team Michigan Elite vezetője. "Azok, akik egy árnyalattal jobbak nálad, nagyon sokat segíthetnek a fejlődésben."

Legyetek szinkronban


Vannak olyan párosok, amelyek nem működnek hosszú távon. Ha maratonra edzel, a társad pedig az 5K megszállottja, vagy te 6 percen belüli kilométereket futsz, ő pedig 8 és feleseket, akkor az nem lesz jó párosítás. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ezek a párosok nem futhatnak együtt, de fontos, hogy hosszútávon senki ne akadályozza a másikat céljai megvalósításában.
Nemcsak az iram és a táv az, ami meghatározó. A személyiség és a temperamentum is éppolyan fontos, mondja Cindra Kamphoff, Ph.D., a Minnesota State University sporttagozatának vezetője, aki maga is maratonista. "Ha olyan társat keresel, aki a téli fagyban és a nyári hőségben is veled tart, akkor nem jársz jól egy olyan futóval, aki egy esőcsepp után máris csak teremben hajlandó futni. Ugyanez igaz a bioritmusotokra is. Ha reggel 6-kor akarsz futni, ne próbálkozz egy későnkelővel. Nem fog működni."
Az attitűd is legalább ilyen fontos. "Az utolsó, amire szükséged van, hogy a partnered az időjárás vagy a korai kelés miatt pampogjon – mondja Allden. – Olyan valakire van szükséged, aki ott van, veled van és csinálja."
Nagy különbség van egy futótárs és egy edző között. Hacsaknem azért választ téged a partnered, mert számít a tapasztalatodra és a bölcsességedre, és kimondottan megkér, hogy szakértői tanácsot ad, te nem az edzője vagy, hanem a társa. A Kansas State University és a Michigan State University tanulmánya rámutatott, hogy azok, akik egy árnyalattal erősebb futópartnert választanak, aki nem buzdítja őket szavakkal, keményebben edzenek és többet futnak, mint azok, akik igen. Vajon miért? A kutatók szerint a szurkolás, akkor is, ha nem szándékos, valamiféle leereszkedést sugall. Fontos, hogy kitapasztaljátok, mennyi szóbeli bátorításra van szükségetek egymástól. Az a legjobb, ha megbeszélitek, így senki nem érzi majd azt, hogy egy szenvtelen robot vagy egy hajcsár fut mellette.