Borítókép: 5 dolog, amitől akkor is könnyebben megy a futás, ha nem vagy edzettebb – saját tapasztalatok alapján

5 dolog, amitől akkor is könnyebben megy a futás, ha nem vagy edzettebb – saját tapasztalatok alapján

Forrás: Pexels.com
Vagy épp nehezebben… de mivel én inkább a „félig tele” típus vagyok, a pozitívabb megfogalmazást választottam.

Sokan kérdezik a szakértőinktől is, hogy miért van az, hogy egyik nap olyan könnyűnek érzik a futást, a másikon meg majd belehalnak. Igen, ez sajnos mindenkinél így van, és most én is leírom, hogy nálam milyen tényezők befolyásolják ezt a leginkább:

  1. Változott-e a testsúlyod: már 2 mínusz-pluszkilót is nagyon meg lehet érezni. Egyszer olvastam, hogy a maratoni távon minden egyes pluszkiló több perccel lelassít. Szóval, tudományos magyarázat is van, de én is éreztem már magamon, legfőképp amúgy résztávos edzéseken, amikor fontos a robbanékonyság, és nem az állóképesség az első számú szempont! De nyilván teljesen egyértelmű, hogy minél kevesebb súlyt kell cipelni, annál könnyebb futni.

  2. Mennyire vagy kipihent: gondolom az senkinek sem kérdés, hogy mennyire befolyásolja a futóteljesítményt, és ahogyan érzed magad közben az, hogy mennyit aludtál és regenerálódtál előtte. Szerintem mindenki ment már nyúzottan futni: én olyankor úgy érzem magam, mint egy mammut, amit egy erős valami még húz is vissza a földre.

  3. Milyen a kedved: Motiváltan, lelkesen nekivágni a futásnak mindig sokkal jobban. Ha úgy indulok el, hogy „muszáj”, de semmi kedvem hozzá, és úgyis „rossz lesz”, akkor tényleg mindig rossz lesz. Sajnos, ezen nehéz változtatni.

  4. Mi a helyzet a karrier területén: Amikor a munka stresszesebb, egy jó futás rengeteget segít, szuper kiszellőztetni a fejemet, és megmenti a napot. Ám, amikor nagyobb a mentális terhelés, hiába ültem csak egész nap az irodában, ugyanolyan fáradt vagyok, és ettől a futást is jóval nehezebbnek érzem magam. De, ha egyensúlyban vagyok, akkor a pályán is könnyebb teljesíteni.

  5. Mit ettél: Naná, hogy üres hassal vagy épp egy hatalmas steak benyomása után nehezebb futni, mintha épp egy jól megkomponált edzés előtti snacket ettem volna. Hát, ez ilyen!