Tönkölybúza, tonhal és sült édeskömény saláta
A búza egyik ősi verziója, az édeskés tönköly rengeteg tápanyagot tartalmaz, például vasban és rostokban is gazdag, így igazi energiabomba.
SALÁTA
- 200 g tönkölybúza
- 1 nagy édeskömény, vékony szeletekre vágva
- 4 tk. napraforgóolaj
- 475 g szilvaparadicsom
- 3 db tonhalkonzerv, leszűrve
- 170 g mini mozzarella
ÖNTET
- 3 ek. extraszűz olívaolaj
- 2 ek. vörösborecet
- 2 ek. friss oregánó
- fél tk. füstölt pirospaprika
- fél tk. só
- negyed tk. bors
A tönkölybúzát tedd fel főni 700 ml vízben. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd készre 45 perc alatt. Alaposan csepegtesd le.
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Az édesköményt locsold meg 2 tk. olajjal, majd 20 perc alatt pirítsd meg. Félidőben keverd meg. A paradicsomot is keverd össze 2 tk. olajjal, majd mehet az édeskömény mellé a tepsire és újabb 12 perc sütés következik. Ha kihűlt, keverd össze a tönkölybúzával, tonhallal és a mozzarellával. Locsold meg az öntettel.
6 főre.