zabkása,futás

Futás előtt igazi aduász a zabkása: pár trükk, és máris tápanyagdúsabb lesz a reggelid

Forrás: Getty Images
Kevés jobb reggeli van a zabkásánál. Ami igazán jó benne, az az, hogy abszolút hozzáigazíthatod ahhoz, hogy utána milyen edzés vár rád. Ha azt szeretnéd, hogy kedvenc oatmeal-ed maximálisan feltöltsön edzés előtt, turbózd fel egy kicsit!

Ha futsz, akkor jól tudod, hogy szénhidrátra hatalmas szüksége van a testnek - de nagyon nem mindegy, pontosan melyiket választod. Fontos, hogy jó energiát adjon, hogy hosszú időre feltöltsön. A zabkása épp ilyen: a zab ugyanis lassan felszívódó szénhidrát, folyamatosan szívódik fel, emiatt hosszú ideig energiát ad. Épp annyi rostot tartalmaz, amire szükség van, pláne edzés előtt. Egyszóval tökéletes futóreggeli.

Ha egy tál sima, vízben főtt zabkását eszel edzés előtt 30-60 perccel, ez pont elég energiát ad egy könnyebb edzéshez. De futás után is remek opció, segít ugyanis visszatölteni a glikogénraktárakat, így a következő edzés is jobban megy majd. Ha futás után, 45 percen belül elfogyasztod, akkor még a regenerációt is gyorsíthatod vele.

De hogyan is állítsuk össze a legmegfelelőbb zabkását? Íme, egy kis segítség:

Alap+ fehérje + egészséges zsír + feltét

Minden a megfelelő zabbal indul: a nagyobb, durvább szeműt hosszabb ideig tart megfőzni. Van előfőzött verzió, ami pár perc alatt kész, az állaga kicsit "szottyosabb" lesz, és van a finomszemű, ami a kettő között helyezkedik el. Egyéni preferencia kérdése, melyikből állítod össze a reggelidet.

Ehhez fontos a megfelelő mennyiségű fehérje, ami elősegíti az izmok felépülését és regenerálódását, ráadásul a zab maga is tartalmaz némi fehérjét. Az egészséges zsírok segítenek a teltségérzet biztosításában, mellette a szívre is jó hatással vannak. Végül pedig az olyan kiegészítők, mint a gyümölcsök, zöldségek, szószok, szirupok vagy fűszerek fokozzák a zabkása ízét, alakítják a textúrát és további tápanyagokat tartalmaznak.

Készítsd el a kását attól függően, mi a célod vele:

Futás utáni zabkása: növeld a fehérjetartalmát!

Ha edzés után zabkásázol, fontos, hogy fehérjében különösen gazdag legyen az izmok és a regeneráció miatt. Ezeket próbáld ki:

  • Főzd meg víz helyett 2 deci növényi tejben a kását: ha szójatejet használsz, már 7-8 grammal növelted a fehérjemennyiséget!
  • Adj hozzá főzésközben 1 tojásfehérjét!
  • Keverj a kedvenc fehérjeporodból a kásába, ha kell, adj hozzá extra vizet is!
  • Ha sósan, zöldségekkel szereted a kását, üss rá pluszban egy tükörtojást, vagy süss rá 1-2 szelet pulykasonkát!

Vedd vissza a rostokat!

Természetesen a zab rosttartalmát nem tudod csökkenteni, arra viszont érdemes figyelni, hogy edzés előtt ne legyen túlságosan rostdús a reggeli. Ezt úgy érheted el, ha már nem fokozod a zabkása rosttartalmát olyan gyümölcsökkel, mint a körte, a málna, a szeder, az alma. Ezek mellett érdemes kerülni a magas rosttartalmú diófélék és magvak, például a chia vagy a lenmag hozzáadását is. Az itt felsoroltak mind szuperegészségesek, de ha optimális reggelit szeretnél edzés előtt, akkor ne őket válaszd!

zab,kása
Forrás: GettyImages

Csökkentsd a cukorbevitelt!

Jó hír: a teljesen natúr, áztatott vagy főzött zab cukormentes, így már csak arra kell figyelned, mit adsz majd hozzá. A cukorféleségek, a méz, a juharszirup mind magas cukortartalmúak, csak úgy, mint az aszalványok, a lekvárok, az ízesített fehérjeporok. Sőt, a különféle magtejek is nem kevés cukrot tartalmaznak, ha csak nincs rajtuk feltüntetve, hogy cukormentes.

Cukor helyett ízesíts fahéjjal, szerecsendióval, ha pedig sós ízekre vágysz, mehet a szójaszósz vagy az apróra vágott mgyoróhagyma is!

Menjen bele egészséges zsír!

Akárcsak a fehérje, a zsír sem hiányozhat egy tápanyagdús zabkásából. Azt viszont kalkuláld be a készítéskor, hogy minél több zsír van benne, annál tovább tart megemészteni, és annál jobban terheli a gyomrot a futásoknál - így a magasabb zsírtartalmú zabkását tartogasd futás utánra! Ilyenkor a mogyoróvaj tökéletes választás, de belenyomhatsz egy kis avokádót is: ez a sós és az édes kásába is tökéletes!

Játssz az ízekkel!

Nagyon sok opció van arra, hogyan lehet ízletesebb a kása úgy, hogy nem adsz hozzá ezer dolgot. A következőket külön-külön is érdemes kipróbálni: szuper feltétei lesznek egy egyszerű, edzés előtti reggelinek:

  • Kókuszreszelék
  • Cukormentes kakaópor
  • Áztatás vagy főzés előtt picit pirítsd meg a zabot, így kicsit más, diósabb íze lesz!
  • Adj hozzá fahéjat, szerencsendiót, mandulát, a tetejére egy kevés tengeri sót!

Kísérletezz új ízekkel, állagokkal - hidd el, nagyon megéri!