savanyúság, ecetes retek, hónapos retek, retek,

Retek újragondolva, avagy öntsd nyakon ecettel, ha mennyei friss savanyúságra vágysz!

Forrás: Getty Images
Ha gyökérzöldségekre gondolunk előbb jut eszünkbe a burgonya, édesburgonya, répa, cékla, mint például a retek. Az igen sok változatban kapható növény legkedveltebbje a tavasszal megjelenő zsenge, hónapos retek.

Aminek nagyon értékes a rost és vitamintartalma, íze borsos, olykor egyenesen csípős, egyes fajtáké viszont lehet édeskés vagy kesernyés is. A retekből nagyon sokféle finomság készíthető amellett, hogy szendvicsre karikázzuk, vagy salátákba vágjuk. Ecetes verziója például egészen új szintre emeli a kis piros gumókat, ráadásul befőttesüvegbe rendezve igen mutatós és a hűtőben hetekig eláll. Mutatjuk is hogyan készítheted el!

ecetes retek, retek, tavaszi zöldség, egészséges táplálkozás,
Forrás: Getty Images

Pácolt, ecetes retek

Hozzávalók:

4 csokor hónapos retek (de más fajtákat is tehetsz hozzá, például jégcsapretket)
1 csésze (2,5 dl) ecet
1 csésze víz
2 és fél evőkanál nádcukor
1 evőkanál tengeri só
Fél teáskanál vegyes bors
Fél teáskanál mustármag

Elkészítés:

A retket jól mosd meg, a csumáját vágd le, majd szeleteld fel vékonyan vagy negyedekbe. Ezt követően oszd el úgy dunsztosüvegekbe (érdemes kisebbeket választani), hogy megtöltse őket. Készítsd el az ecetes lét: keverd össze az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót egy kis lábosban, közepes lángon addig kevergesd, míg a cukor és a só fel nem oldódik. Ezt követően hagyd a sós vizet szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt az üvegekbe helyezett retekre öntenéd, szórd bele a borsot és a mustármagot. A lefedett üvegeket tedd hűtőbe, egy óra múlva már kóstolható, de 24 óra múlva éri el a tökéletes ízharmóniát. Hűtőben tartva akár 2 hétig is eláll, bár addig tuti nem tart ki!