Borítókép: Egy héten keresztül minden nap zabkását reggeliztem. Íme az eredmény

Egy héten keresztül minden nap zabkását reggeliztem. Íme az eredmény

Érdemes lenne a tojást zabra cserélned?

Leah Wynalek, a Prevention szerkesztője próbálta ki, mi történik akkor, ha minden egyes napját zabkásával indítja:

Gyerekkoromban utáltam a zabkását. Furcsa, pépes állaga miatt gyűlöltem és inkább a joghurtomba kevertem ropogós hozzávalóként. Amikor viszont egy egészséggel foglalkozó lapnál kezdtem el dolgozni - és naponta több cikket olvastam arról, milyen jól is jön az a plusz rost -, elgondolkodtam, hogy ideje lenne még egy esélyt adnom a zabnak.

Egy bögrényi zab 5 gramm fehérjét és 4 gramm rostot tartalmaz. Utóbbi segít a szervezetnek szabályozni a cukorfelhasználást, így nem éhezel meg utána. Több kutatás is összekapcsolta az élelmi rostok gyakori fogyasztását a súlycsökkenéssel, a koleszterinszint csökkenésével és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkenésével is. Ráadásul a zab ásványi anyagokban, például foszforban és magnéziumban is gazdag.

Bár elég olcsó alapanyag, mégis felforgatta a reggeli rutinom. Ez történt, amikor zabra váltottam.

Megtudtam, hogyan szeretem a zabkását

Banánnal, fahéjjal, mazsolával, 1 ek. mogyoróvajjal, kis vaníliával és kevés juharsziruppal - így a tökéletes. Egy ideig a banánt is belefőztem a kásába, de több edényre is csúnyán ráégett, ekkor cseréltem nyersre. Néha olajos magvakat, kókuszreszeléket, kakaót és csokit is teszek rá - péntekenként pedig Nutellát, így jutalmazom meg magam a fárasztó munkahét után.

Két hét kellett ahhoz, hogy rájöjjek, hogyan szeretem, de megérte. A méz és barna cukor túlságosan édesnek bizonyult és a tejválasztás is elég nehezen ment. Hétvégente sós variációkban is kpróbáltam, cheddar sajttal, zöldségekkel, de végül mindig visszatértem az édes, banános verzióhoz.

A cikk folytatásához kattints ide!

Te is kipróbálnál egy reggeli kihívást? Tudunk egyet! A Runner's World elindította az Ébredj! című 30 napos kihívást, melynek lényege, hogy 1 hónapon keresztül minden nap 5:30-kor kell kelned és hasznosan kell eltölteni a plusz időt. Kedvet kaptál? Csatlakozz!