Édes tények: csokoládé és az egészség

Hogyan vált a világ egyik legrégebbi édessége egészséges élelmiszerré, és milyen tulajdonságai teszik egyedülállóvá? Íme, a legújabb kutatási eredmények.

Hogyan vált a világ egyik legrégebbi édessége egészséges élelmiszerré, és milyen tulajdonságai teszik egyedülállóvá? Íme, a legújabb kutatási eredmények.

Olvasd el ezt is!

A kakaónak évezredek óta számos jótékony hatást tulajdonítanak, olyannyira, hogy egyes kultúrákban orvosságként is használják.

Amióta a kakaót csokoládé előállításához használják, felmerült a kérdés, hogy vajon új formájában is képes-e kifejteni az egészségre gyakorolt pozitív hatásait, és egyáltalán: mennyire támasztja alá a tudomány a népi gyógyászat kakaóhoz fűződő hiedelmeit.

Édes rutin

Az elmúlt néhány évben egyre több, a csokoládéban lévő kakaó jótékony hatásait, és legtöbbjük kakaóban gazdag csokoládé rendszeres fogyasztásának előnyeit hangsúlyozza.

Megőrzi az egyensúlyt

Egy tavaly márciusi tanulmány 42 klinikai tesztet vizsgált meg (összesen 1297 fő részvételével). Az eredmény: a kakaóban gazdag csokoládé javítja és segít kordában tartani a vércukorszintet. A csokoládé emellett pozitívan hat a véráramlásra és a vérnyomásra is, amelyet a kutatók szintén a kakaótartalomra vezetnek vissza.

A minőségi antioxidáns

A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz minőségi antioxidánsokat, melyek – a megfelelő gyártási eljárásnak köszönhetően – feldolgozott formában is képesek kifejteni hatásukat. A csokoládé emellett jóllakottság érzést biztosít, javítja a kognitív funkciókat és a hangulatot.

Mennyit és miért?

A legújabb kutatások szerint minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál nagyobb mértékben járul hozzá az egészség megtartásához. Az íz és az egészség mellett azonban az is fontos, hogy megtaláld a mértéket, és ne fogyassz belőle túl gyakran túl sokat.
Most pedig tedd félre a bűntudatodat, és harapj egy falat egészséges, ízletes kakaódús csokoládét.

Milyen telefonja legyen egy futónak?

Az aktuális telefonommal történt egy kis baleset. Leesett és pont nem volt rajta tok, így a széle megtört, az üvege meghasadt. Működik még, de 2 és fél év után így már biztosan elérkezett az idő a nyugdíjaztatására.

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Meggyógyítja az ízületi gyulladásokat, csökkenti a fájdalmat: a kurkuma tényleg csodaszer!

Újabban az egyik legtrendibb fűszer, sőt már menő „arany lattét” is lehet belőle készíteni a kurkumából. De nem csak a különleges íze miatt, hanem fantasztikus hatásai miatt is hódít, amelyek kifejezetten sportolók számára hasznosak!

Tésztavacsora 15 perc alatt, 29 gramm fehérjével

A recept nem titkolt célja, hogy ne tudj kifogást találni arra, hogy miért nem főzöl otthon. És mik a leggyakoribb kifogások?

Szereted a kihívásokat? Fuss az év leghidegebb időszakában és légy részese egy nemzetközi versenynek!

Minden év januárjának és februárjának utolsó vasárnapján világszerte csatlakoznak a finn kezdeményezésű Yours Truly futáshoz.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft