7 D-vitaminban gazdag étel, ami felturbózza a csontokat és az izomzatot
Több kutatás is bizonyította már, hogy tavasszal és nyáron elég napi fél órát a napon tölteni ahhoz, hogy feltöltsük a szervezet D-vitamin raktárait. Ezzel erősíthetjük a csontjainkat és az izomzatunkat, illetve az immunrendszerünket is felturbózhatjuk. Télen viszont nem jutunk elegendő napfényhez, így érdemes az étrendünkkel kompenzálnunk a hiányt. Mutatjuk, melyek azok az ételek, amik D-vitaminban gazdagok.
Halak
A lazac, a hering és a tonhal is nagyon jót tesz a szívnek és az agynak is, ráadásul rengeteg Omega-3 zsírsav és D-vitamin található bennük.
Tej és narancslé
Előbbiből egy pohárral a napi ajánlott mennyiség 16%-át, utóbbival pedig a 17%-át fedezhetjük. A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag a csontok számára, de szüksége van D-vitaminra is a hatékony beépüléshez.
Tojás
Egy kiadós reggelivel a napi D-vitamin közel 10%-át beviheted, úgyhogy tojást is érdemes fogyasztanod.
Gomba
A vegánok is fellélegezhetnek, a napon termesztett és az UV-fény alatt nevelt gombák is rengeteg D-vitamint tartalmaznak.
Tőkehalmáj olaj
Hatékony étrendkiegészítő lehet ez is, naponta egy kanálnyival sokat tehetsz azért, hogy egészséges maradj.