3 táplálkozási hiba, amit a verseny napján elkövethetsz

Akár 5K-s versenyen indulsz, akár maratont futsz, a tápálkozás sokat javíthat - vagy éppen ronthat- a teljesítményeden. Megmutatjuk, milyen hibákra kell figyelned, amik negatívan hatnak rád.

Akár 5K-s versenyen indulsz, akár maratont futsz, a tápálkozás sokat javíthat - vagy éppen ronthat- a teljesítményeden. Megmutatjuk, milyen hibákra kell figyelned, amik negatívan hatnak rád.

1. Kihagyod a reggelit
Ha közvetlenül a verseny előtt sokat eszel, gyomorégéssel, görcsökkel kell megküzdened és gyakrabban meg kell állnod, hogy elmenj wc-re. Ráadásul a szervezeted az emésztésre szán több energiát, így a teljesítményed is romlik. Ha pedig üres gyomorral vágsz neki a versenynek, szédülhetsz és könnyebben elfáradsz. A rajt előtt legalább 2-3 órával egyél utoljára. Ha rövidebb versenyen indulsz, 150-200 kcal elég lesz, hosszabb versenyeknél pedig minimum 500 kalóriára van szükséged.

2. Túl sok fehérjét, zsírt, vagy rostot eszel
A fehérjét lassan dolgozza fel a szervezeted, így a szénhidrátokból később nyersz energiát. A rost és zsírok miatt pedig gyakrabban kell wc-re menned. Fogyassz könnyen emészthető, szénhidrátban gazdag reggelit - pl. bagelt mogyoróvajjal és banánnal, vagy lekváros pirítóst. Ha a zabkásától nem lesz gond a gyomroddal, azt is ehetsz nyugodtan.

3. Egész reggel iszol
A dehidratáció ronthat a teljesítményeden, de a túl sok víz sem tesz jót, hiszen a szervezeteeben lévő só mennyiségét felborítja. Verseny előtt 90 perccel igyál összesen 750 ml folyadékot, aztán közvetlenül előtte fogyassz 175-250 ml-t. Meleg és párás napokon ennél többre is szükséged lehet.

Egy új kutatás szerint mindegy, milyen lassan futsz

Egy amerikai tanulmány szerint a sebesség kevésbé számít futás közben, mint gondolnád.

Töltsd fel a szénhidrátraktáraid tészta nélkül

Ha esetleg valamilyen csoda folytán megunnád a tésztát, próbáld ki a következő 3 alapanyagot, amikkel ugyanannyira hatékonyan pótolhatod az elvesztett szénhidrátokat!

Ezért jó jótékonykodni futás közben

Ha egy versenyen másoknak is segítesz, szuper élményben lehet részed! Megmutatjuk, miért!

Egy ok, ami miatt több sót kellene enned

Egy időben csak azt hallgattuk, hogy amennyire lehet, csökkentsük a sóbevitelt, de ez most megdőlni látszik?

Kör mánia

Ha már unod a futóversenyeket és valami más jellegű kihívásra vágysz, akkor fuss egy kört. A köröket nehézségük szerint állítottuk sorrendbe.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft