futás,futás reggel,futás üres hassal

Rosszul leszel, ha nem üres hassal futsz? Ez a teendő!

Forrás: Getty Images
Szakértőnkhöz érkezett a kérdés.

Az alábbi kérdés érkezett dietetikus szakértőnkhöz, Frányó Eszterhez:

Kedves Eszter!

Általában reggel szoktam futni ébredés után szinte közvetlenül egy kis bemelegítést követően. Ilyenkor nem szoktam előtte enni semmit, mert eddig valahányszor étkezés után mentem futni (min. 1 óra elteltével), mindig rosszul lettem. A délutáni/esti futásokat is ezért hanyagolom. Úgy tűnik, nekem ez vált be inkább.

Most viszont életem első félmaratonjára készülök és attól tartok, hogy ehhez nem lesz megfelelő az eddigi megszokott rutinom. Vettem már részt versenyen, próbáltam frissíteni isoval, de minden alkalommal rosszullét lett belőle.

Tudnál valamit tanácsolni, hogy ilyen esetekben hogyan kellene rajthoz állni,mivel lenne érdemes frissíteni?

Köszönettel:
Eszter

Kedves Eszter!

Valóban fontos a verseny napon, a verseny előtt/közben elfogyasztott szénhidrát jelenléte, hiszen ez az üzemanyag az izmok számára. De ne felejtsük el, hogy nem csak az az napi étkezés járul ehhez hozzá, hanem előtte, mondjuk két nappal már fel lehet tölteni a szénhidrát raktárakat. (Szénhidrátdús vacsora, ebéd, például tésztaételek). E mellett az egy órát meghaladó futásnál már érdemes szénhidrátot pótolni, hogy ne romoljon a teljesítmény. Ez lehet akár 30-60g szénhidrát óránként. Egyik legegyszerűbb módja ennek az isoital, hiszen itt folyadékban oldott a szénhidrát, könnyen felszívódik. De lehet használni gélt, zselét, vagy akár a legegyszerűbb, banánt. Fontos lenne tudni, hogy pontosan mit értesz az alatt, hogy rosszul lettél, mert például ha ezekből a frissítőkből túl sokat eszel egyszerre, az okozhat gyomorproblémákat. Mindegyiket le kell tesztelni, még az edzésel alkalmával. Élesben már csak biztosra szabad menni, amennyire ez lehetséges.

Ha további kérdésed van, keress bátran (eszterfranyo@gmail.com).

Sok sikert!

Frányó Eszter

dietetikus

táplálkozástudományi szakember