Borítókép: Online is fontos a fair play

Online is fontos a fair play

Forrás: pexels.com
Ha rendszeres internetező vagy, biztos te is futottál már bele rosszmájú kommentbe. Egy elmélet szerint, ha nem akarsz ilyesmivel találkozni, egyszerűen kapcsold ki a számítógépet. Valóban ez lenne az egyetlen megoldás?

Egy amerikai felmérés szerint a társadalom 75%-a volt már szemtanúja internetes bántalmazásnak vagy zaklatásnak. Az eldurvult trollkodás pszichológiája nagyon összetett kérdés, az azonban biztos, hogy kortól, nemtől, foglalkozástól, családi állapottól és minden egyébtől függetlenül minden felhasználót étinthet a probléma.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kommentelők célkeresztjébe kiváló teljesítményű profi sportolók is gyakran kerülnek. Hazai és nemzetközi példák közül is bőven válogathatnánk, hiszen úgy tűnik, ebben a műfajnak tényleg csak a képzelet szabhat határt.

Serena Williamst a világon mindenhol ismerik. A négyszeres olimpiai bajnok neve szinte egybeforrt a tenisszel, a kitartással és az elképesztő eredményekkel. Több, mint 20 éve játszik a profi szinten és ezidő alatt kénytelen volt folyamatosan eltűrni a testére tett megjegyzéseket. Erős felépítése, látványos izomzata miatt rendszeresen kap beszólásokat.

A Győri ETO női kézilabda csapatából egymás után két játékosról derült ki, hogy anyai örömök elé néz. Habár vitathatatlanul jó hírről van szó, a sportrajongók között mégsem volt osztatlan a siker. A hatszoros, „Az év magyar kézilabdázója” címmel elismert Görbicz Anita esetében a szurkolók olyannyira fenyegetve érezték a további magyar sikereket, hogy sokan meglehetősen bárdolatlanul adtak hangot a félelmeiknek.

Alexa Moreno mexikói tornászlány neve nem csak a 2016-os riói olimpián nyújtott teljesítménye miatt lett ismert, hanem azért is, mert testalkata miatt alaposan támadták a netes trollok. Annak ellenére, hogy Moreno tökéletesen mutatta be a gyakorlatokat, a kommentelők számára mégis érdekesebbnek bizonyult, hogy nem egy klasszikusan filigrán alkatú lányt láttak a gerendán.

A keresetlen szavak és az igazán nagy fájdalma okozó támadás azonban nem mindig külső szereplőktől érkezik, ahogy a Nora Mörk tavalyi botránya is mutatja. A szintén Győri ETO-ban játszó norvég kézilabdázónő telefonját hackerek törték fel és lopták el privát fotóit. Ez az eset már önmagában megrázó lenne, de az igazi csapást Nóra számára az jelentette, mikor megtudta, hogy a norvég férfi kézilabda-válogatott tagjai között is körbejártak a képek.

Hasonló történetet dolgoz fel ez a Corvinus Egyetem hallgatói által készített kisfilm is.

Február 5-e a Biztonságosabb Internet napja, de ne csak ezen a napon figyeljünk a minket körülvevő tényezőkre az online térben. Ha bármilyen okból kifolyólag veszélyben éreznéd magad az interneten, itt tudsz segítséget kérni vagy bejelentést tenni.