Borítókép: Nem kell a fakszni: egyél almát!

Nem kell a fakszni: egyél almát!

Mostanában nagyon sokat lehet hallani különböző csodaszerekről és hangzatos nevű ételekről, amelyek között valóban számtalan jó választás található. A legnagyobb klasszikus, az alma azonban ettől még nem veszít értékéből.


Itt a szezon! Íme 11 érv az alma mellett:

  1. Jót tesz a fogaknak. Bár a közhiedelemmel ellentétben a fogmosást nem helyettesítheti, fokozza a nyáltermelődést a szájban, ami csökkenti a baktériumok elszaporodását, így megvéd a fogbetegségektől.
  2. Megvéd az Alzheimer-kórtól és csökkenti az agy idő előtti öregedésének kockázatát. Egy egereken végzett kísérlet azt mutatta, hogy az almában gazdag étrenden tartott egyedek szervezetében magasabb az acetilkolin nevű neurotranszmitter szintje, mint azokéban, akik hagyományos étrendet kaptak.
  3. Véd a Parkinson-kórtól. Ez a betegség az agy dopamin-termelő idegsejtjeinek összeomlásával hozható kapcsolatba, az almában található antioxidánsok azonban felveszik a harcot ezzel.
  4. Véd bizonyos rákoktól is. Az almában lévő antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, ami véd a rák ellen. Magas flanovol szintje a hasnyálmirigy rákkal, a héjában található triterpenoidok a máj-, a végbél és a mellrákkal veszik fel a küzdelmet.
  5. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Azok a nők, akik minden nap esznek legalább egy almát, 28 százalékkal nagyobb eséllyel óvják meg magukat a kettes típusú cukorbetegségtől, mint azok, akik nem fogyasztják. Az almában található oldható rostok ugyanis mérséklik a vércukorszint ingadozását.
  6. Csökkenti a koleszterinszintet. Ugyanezek a rostok lekötik a zsírt a bélben, így csökkentik a koleszterinszintet, és ezáltal védik a szívet is.
  7. Megvédenek az epekőtől, ami úgy alakul ki, hogy túl sok koleszterin van az epében, és mivel ott nem maradhat folyadék, megkövül. Ez elhízáshoz is vezethet. A rostok azonban felveszik a harcot ezzel a folyamattal.
  8. Segíti az emésztést. Akár az a baj, hogy nem tudsz wc-re menni, akár az, hogy folyton ott vagy, az alma segít. A benne lévő rostok ugyanis segítenek szabályozni a szervezeted vízháztartását, és ezzel jó anyagcserét biztosítanak.
  9. Az almában lévő rostok az aranyér leküzdésében is segítségedre lehetnek. Ez a borzasztó kellemetlen betegség ugyanis elsősorban az erőlködés miatt alakul ki. A rostok azonban szabályozzák az anyagcserét, és megóvnak attól, hogy túlfeszítsd a húrt. Az alma megvéd az elhízástól is.
  10. Méregteleníti a májat. Számos orvos szkeptikus a méregtelenítő kúrákkal kapcsolatban, abban azonban mindnyájan egyetértenek, hogy ha sok gyümölcsöt, például almát fogyasztunk, azzal sehítünk a máj méregtelenítésében, és közben a legjobbat tesszük a szervezetünkkel.
  11. Felturbózza az immunrendszert. Kutatások bizonyították, hogy az almában lévő quercetin segít megerősíteni az immunrendszert, különösen akkor, amikor stresszes állapotban vagyunk.