Legkedvesebb futómúzsámnak

Vajon mire számíthatsz egy olyan versenyen, amelyre nem készültél különösebben, csak odaálltál az adott formádban és futottál? Ha van egy szuper futómúzsád, akár életed majd legjobbját is futhatod.

Vajon mire számíthatsz egy olyan versenyen, amelyre nem készültél különösebben, csak odaálltál az adott formádban és futottál? Ha van egy szuper futómúzsád, akár életed majd legjobbját is futhatod.

Közel 17 éve futok és közel 15 éve indulok rendszeresen mindenféle versenyeken. Volt, amire nagyon sokat, 2 évet (!) készültem. De olyan még soha nem történt velem, mint ami most vasárnap, a pisai férmaratonon. Hogyan lehetséges az, hogy az adott tempólehetőségeket messze túlszárnyalva érsz célba?! Tudományos válaszom nem igen van erre, viszont mentális, érzelmi hátterű, azt hiszem, igen.

Adott egy ember, akit közel 10 éve ismersz. Csomó-csomó szálon kapcsolódtok egymáshoz. Milliónyi közös élmény, közös barátok, közös gyerekek, közös otthon, közös család, közös élet, benne megszámolhatatlanul sok közös futott kilométerrel.

Na most ez az ember, beáll eléd a rajt után és ott fut körülötted, de leginkább előtted és egy láthatatlan madzagon keresztül végighúz a pályán, közben készít jó néhány fotót is rólad, mert persze az úgy jó, ha van mivel illusztrálni a beszámolót. Hiába az előző hétvégén futott, 5.28-as átlagú tempó edzés, meg hiába az előzőleg célul kitűzött 1.50-es menetidő, minden egyes kilométer, melyet az órád halk csipogása jelez, mást mutat. Az első kilométereken talán még az is felmerül, hogy elfutottad az elejét, de aztán minden jól megy, minden jól alakul. Az idő csodás, 10 fok körüli, napsütéses, finom mediterrán tél. Futásra, tempó futásra, versenyzésre kiváló. Talán kicsit szeles néhol, de ott az előtted futó férfi védelmező háta, amely mögé be lehet bújni és igyekezni tartani a vágta tempóját. Nem baj, hogy már 170 fölött ketyeg a pulzusod, mert tudod, hogy elbírod, hisz már túl vagytok a táv felén is. A kedélyes csevegés egy lengyel „kollégával” kissé még ki is zökkent a súlyos feladatból. Mire megkezditek az utolsó 5 km-t, totál „kész vagy” a végső hajrára. Tudod, hogy már tétje van mindennek. Minden egyes lépéssel, amelyet ebben a tovább gyorsuló tempóban megteszel, közelebb kerülsz egy új célidőhöz, amely egyelőre még olyan, mint a Harry Potterben a kimondhatatlan nevű varázsló. De mégis, de hátha, talán meglesz… Mindened zsibbad, a vér az ereidben fájdalmasan lüktet. Közben a férfi, aki minden lépésed vezeti, időnként hátraszól és mondja: már csak 1 km – már csak 800 méter – már csak 600 méter. „Jesszus, 600 nyavalyás méter”, ebben a helyzetben végeérhetetlenül soknak tűnik. A hangok nagyon messziről érkeznek, a körülötted lévő alakok homályosak, nézed az órád, a rajta lévő menetidő egyre közeledik AHHOZ a bizonyoshoz és még mindig nem látod, hol a vége. Aztán meghallasz egy gyerekhangot a kordonon kívül álló tömegből: „Sziaaaa, Anyaaaa!” És már látod a célkaput is, nyomod-nyomod-nyomod-nyomod, aztán VÉGE! Bent vagytok! 1.45.09! Igen, kicsit kicsúsztál, mégis baromira boldog vagy.

Baromi boldog vagyok...persze, hiszen életem második legjobb félmaratonját futottam. Egy évvel a szülés után, még mindig némi plusz súlyt cipelve. Váratlanul és megmagyarázhatatlanul jól sikerült. Az biztos, egyedül futva, a legkedvesebb futómúzsám nélkül, nem lett volna hitem ezt megcsinálni.

Lehet nyúlnak, pacer-nek nevezni azt a személyt, aki segít a futásban egy bizonyos tempó vagy célidő eléréséért, én mégis inkább múzsának nevezem, hisz esetünkben sokkal komplexebb hátterű volt ez az együttműködés. Klassz verseny volt, igazi csapatmunka, amelyért örök hálás köszönetem.

A Strava-n mindez így mutat.

Képekben elmesélve pedig így:

Az Arno partján csillanó napfényben
Az Arno partján csillanó napfényben
Itt még látszólag könnyedén, pedig feszes volt ez végig
Itt még látszólag könnyedén, pedig feszes volt ez végig
Bohóckodásra is maradt energia (már akinek)
Bohóckodásra is maradt energia (már akinek)
Visszaértünk Pisába
Visszaértünk Pisába
Utolsó ''szigetkörön'' belül
Utolsó ''szigetkörön'' belül
A célban boldogan
A célban boldogan
Verseny előtti kép, de kb. így éreztem magam a célba érkezés után.
Verseny előtti kép, de kb. így éreztem magam a célba érkezés után.
Így maxold ki a pihenőnapokat

Azt hiszem, én nagyjából már 87-szer leírtam a következő mondatot: „a teljesítményed alakulása nem csak attól függ, hogy mit csinálsz az edzéseken, hanem attól is, hogyan töltöd a pihenőidőszakokat!” Legyen az a két futás közötti idő, vagy a pihenőnapok!

Imádsz kutyával futni? Mutasd meg nekünk! - FOTÓPÁLYÁZAT

Keressük a legösszeszokottabb kutya-gazdi futó párost, ha te is mindig négylábú kedvenceddel szeled a kilométereket, küldd el nekünk a közös, futós képeteket!

Rákóczi Feri: „Egyszer próbáltam bent futni, de nem volt jó"

Az időjárás az utóbbi napokban azt sem tudja, mit csinál. Szerencsére sokatokat még a hó és a hirtelen jött hideg sem tántorított el a futástól. A rossz idő a témája Rákóczi Feri következő posztjának is, amiben tippeket ad arra, mire figyeljetek, ha a maihoz hasonló időben húzzátok fel a nyúlcipőt.

Ilyenek vagyunk egymás közt - vicces üzenetek futóktól futóknak

A futók egymást között elég furcsa dolgokról beszélnek. És persze tökéletesen meg is értik, mit mond a másik.

Ezért irigykedem a kezdő futókra

Nem mintha valami nagy pró lennék, de azért a kezdő fázison már túl vagyok, és bizony elgondolkodtam rajta, hogy milyen jó is volt még az az időszak!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

7 évente az összes sejted lecserélődik. Abból épül fel a tested, amit megeszel. Nem mindegy, mi kerül a tányérra. Ebben segítek!

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft