„Sok nő akkor jön rá, mennyire erős, miután anyává válik”

Egy szokatlan interjúhelyszín, szokatlan időpontban, egy kiváló futónővel. A hazai terepfutás egyik idei új szereplőjével, Tiricz Irénnel beszélgettünk.

Egy szokatlan interjúhelyszín, szokatlan időpontban, egy kiváló futónővel. A hazai terepfutás egyik idei új szereplőjével, Tiricz Irénnel beszélgettünk.

Tipikus interjúhely: csendes kávézó, a hangrögzítő eszköz kikerül az asztalra a cappuccinos csésze mellé, majd a hosszúra nyúlt beszélgetést lezárjuk egy süteménnyel és valami limonádészerűvel. Még inkább jellemző manapság, hogy a kérdések e-mailen jutnak el a kérdezetthez és csak virtuálisan valósul meg a beszélgetés.

Ezúttal más beszélgető helyet találtunk Tiricz Irénnel. Ő az a futó, aki ha elindul egy terepversenyen és nem téved el az útvonalon, többnyire nyer, esetleg pályacsúccsal nyer. Igazán akkor vált még érdekesebbé a személye számomra, amikor a röpke kutatómunkám után kiderült, hogy korábban sehol nem versenyzett (kivéve egy 2013-as félmaratont), ráadásul a versenyek után a célban 3 kicsi lányt terelget.
Hajnali 4:30-as találkozót beszéltünk meg a lakhelyéhez közel. Ő ekkor indul nap, mint nap az edzéseire. Kezemben diktafon és fényképezőgép, elindulunk futni.

- Mindig ilyenkor futsz?

- Ekkor érek csak rá. Általában 4:30-kor indulok és reggel 7-kor már otthon keltem a lányaimat.

- Gyakorlatilag a sötétben futsz egyedül a Kevélyen. Nem félsz?

- Már megszoktam, kezdetben furcsa volt, meg néha találkozom vaddisznókkal, kutyák viszont nincsenek szabadon. Illetve van 1-2, de azok kedvesek. Van 2-3 útvonalam, mindig ugyanazon futok.

- A Salomon Visegrád Trail-en találkozhattunk először a neveddel. Megnyerted a versenyt. Előtte nem is hallottam még rólad.

- Igazán egy éve futok rendszeresen. Tavaly született meg a harmadik kislányom, a szülés után kezdtem el többnyire rendszeresen futni. 2012-ben született a legnagyobb lányom. Mikor terhes lettem előtte semmit nem mozogtam. 10 évig cigiztem.

- Ezek szerint semmilyen sportolói múlttal nem rendelkezel?

- Általános iskolában kézilabdáztam. Semmi mást. Aztán az is abbamaradt, majd nagyon sokat cigiztem, láncdohányos voltam. Voltak 1-2 hónapos fellángolásaim, jártam konditerembe, vagy tornáztam, de komolyan semmit nem csináltam. 4 km-nél többet soha nem tudtam lefutni.

A Visegrád Trail céljában
A Visegrád Trail céljában

- Mi volt a fordulópont?

- Terhes lettem a legnagyobb lányommal, akkor abbahagytam a cigizést. Előtte 48 kg voltam, gyakorlatilag cigin meg energiaitalon éltem, aztán a terhességgel elkezdtem normálisan élni, étkezni. Miután megszületett a lányom, kikapcsolódásképpen elkezdtem futni.

- A baba mellett ekkor tudtad kiszellőztetni a fejed?

- Igen. 1-2 hónapja futottam, mikor rájöttem, hogy tök jól megy, ekkor futottam egy félmaratont (1.42 lett a szerk.). Aztán megint terhes lettem és abbahagytam a futást. Miután megszületett a második lányom, megint elkezdtem futni, de 2 és fél hónap múlva ismét terhes lettem. A 3. terhességem alatt egy darabig még futottam rövideket, aztán teljesen leálltam. Miután megszületett a 3-ik lányom, elkezdtem ismét rendszeresen futni.

- Adódik a kérdés, mikor jön a következő gyerek?

- Nem tervezünk már. :-)

- Párod egyébként sportol?

- Focizott régebben, most néha fut, néha biciklizik.

- Akkor te vagy az aktívabb sportoló a családban?

- Magamat sem hívom sportolónak.

- Ilyen rövid idő alatt, ennyi futástól mitől lettél ennyire jó?

- Köszönöm. :-) Nem tudom, nincs semmilyen módszerem.

- Van edződ?

- Nincs edzőm, nem mérem a pulzusomat, úgyhogy erre nem nagyon tudok válaszolni. Talán sokat futok.

- Ez mit jelent?

- Fél éve heti 70-100 km-t, de többet nem. Tudományos alapja nincs az edzéseimnek.

- Edzőben gondolkodtál már?

- Igazándiból gondolkodtam már, hogy menne-e akkor jobban vagy mennyit tudnék fejlődni, de féltem a futásaim szabadságát. Nekem ez tényleg arról szól, hogy kikapcsolódjak. Gyakorlatilag tényleg az van, hogy imádom a gyerekeimet és a családomat, de időnként kell valami, ami csak rólam szól. Nagyon sokan megkérdezik tőlem, hogy tudok felkelni 4 kor, hogy elmenjek futni. Két variáció van. Vagy nem megyek el, vagy csak akkor tudok elmenni.

A Piros 85-ön pályacsúccsal nyert idén
A Piros 85-ön pályacsúccsal nyert idén

- Síkon szoktál futni, vagy csak itt a Kevélyen?

- Szoktam, de többet futok terepen. Félmaratont, maratont szeretnék futni.

- Van valami célod?

- Igazából titkos, na jó 1.30-as félmaraton és 3.15 körüli maraton a terv.

- Ez most is meglenne. :-) Azt vettem észre, hogy versenyek előtt és után feszültnek tűnsz.

- Utána már nem, inkább fáradt vagyok, kimerült a verseny miatt. Nem tudok versenyen nem versenyezni. Gyakran vannak gyomor problémáim is.

- Versenyen?

- Nem akkor soha, csak verseny előtt. Talán az izgalomtól. Versenyen soha nem volt még problémám. Bár frissítésben sem vagyok túl erős.

- Sérülésekkel hogy állsz?

- Általában elkerülnek, de szeptemberben volt egy térdsérülésem. Volt egy IT szindrómám, szeptemberben csak kétszer futottam. Már persze rendben vagyok.

- Keresztedzésként csinálsz valamit?

- Törzs és has erősítés. Ha van időm, napi rendszerességgel csinálom. Néha csinálok kitöréseket is.

A Mecsek Trail-en az elmúlt vasárnap
A Mecsek Trail-en az elmúlt vasárnap

- Férjed mennyire támogatja az edzéseidet, versenyeidet?

- Teljes mértékben. Azt azért nem nagyon szeretné, ha ultrákat futnék. Talán félt. Egyébként a hétköznapok során a család nem nagyon veszi észre, hogy futok. Mikor hazaérek a futásaim után, még alszanak. Én ébresztem a gyerekeket.

- Nem töltesz sok időt alvással.

- Hozzá lehet szokni. Igaz az a pár óra alvás sem folyamatos, felébrednek még a gyerekek. Igaz, hogy csak pár percre, szólítanak, hogy „anya-anya” aztán visszaaltatom, aki felébred. De egész jól bírom.

- Egy-egy alkalommal mennyit futsz? 16-20 km-t, az a baj, hogy mostanában sokszor van itt fent köd, sokkal lassabban lehet haladni a „sötét-köd” kombinációban.

- Jövő évi tervek?

- Idén még elmegyek a Budai Trail-re, jövőre pedig az UTH 50-es távját néztem, illetve a Lemkowyna 70-es távját.

- Az majdnem egy év múlva lesz, nagyon nincs tele a versenynaptárad.

- Ezek a fő versenycélok, a félmaraton és a maraton mellett, de sok kisebb versenyt is tervezek.

- Mivel foglalkoztál korábban?

- Egy bankban dolgoztam referensként.

- Hirtelen robbantál be a hazai női terepfutó mezőnybe sikeres futóként, három kislány anyukájaként, mit érzel, hogy fogadtak a női sporttársak?

- Nagyon kevés sporttársat ismerek, nem vagyok egy könnyen barátkozós, csevegős típus, de csak pozitív tapasztalataim vannak, mindenki nagyon kedves velem.

Reggel 7-kor, edzés után
Reggel 7-kor, edzés után

- Szerinted a gyerekvállalás után lévő nőknél jellemző az, hogy keresnek valamilyen kitörési pontot az anyaság kötelékéből, még úgy is, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy találjanak önmagukra szánható időt? Például itt vagy Te, aki ha futni akarsz, extrém korán felkelsz, és egyedül neki indulsz a sötét erdőnek. Erre azért kevesek vállalkoznának még a férfi futók közül is.

- Szerintem abszolút jellemző és szükség is van rá. Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, mióta futok és ezt a gyerekek is érzik. Emellett szerintem sok nő akkor jön rá, mennyire erős tud lenni, miután anyává válik.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Pályacsúcsok a Piroson
Betegség esetén mikor futhatsz és mikor nem?

Amikor egy edzéstervet követsz, vagy csak szimplán hozzászoktál ahhoz, hogy rendszeresen futsz, biztosan rosszul érint, amikor egy betegség miatt szünetet kell tartani. Most eláruljuk, mely betegségeknél, mikor szabad a pálya, és mikor maradj inkább otthon!

Két futó segített a 73 éves, sérült férfinak, hogy átérjen a célvonalon

John Wilkie a Rock’n’ Roll Arizona félmaratonon indult, ám néhány méterrel a cél előtt elesett.

Egy hónapon keresztül minden nap megcsináltam 10 fekvőtámaszt. Íme az eredmény

Azt mondják, az apró változtatások hatalmas eredményhez vezethetnek. A Women’s Health egyik szerzője, Kristen Domonell kíváncsi volt, mi történik akkor, ha átalakítja a hagyományos edzéstervét és egy hónapon keresztül minden egyes nap megcsinál 10 fekvőtámaszt. Íme, az eredmény.

Egy újabb ok arra, hogy otthon hagyd a fülhallgatód

Létezik egy kifejezés, amit azokra az emberekre használnak, akik nem tudnak a telefonjuk nélkül élni: nomofóbia.

6 étel, amitől megnyugszol

Megkértük dr. Drew Ramseyt, a Columbia University pszichiáterét, hogy adjon pár tippet, mit érdemes enned, ha stresszes vagy. Így biztos lehetsz benne, hogy nem hízol el.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft