VO2max

Így fejleszd a VO2 maxodat

Forrás: Getty Images
Ezzel a módszerrel kisebb erőfeszítéssel is érhetsz el gyorsulást.

Minden futónak az a célja, hogy minél messzebb fusson, minél gyorsabban. A tudósok számos kutatást végeztek a teljesítményfejlődésről, szerintük a VO2 max határozza meg, az előrelépés dinamikáját. Ez az érték azt határozza meg, milyen hatékonyan használja fel a szervezet a belélegzett oxigént.

A VO2 max fejleszthető, viszont ha nem foglalkozunk vele, akkor romolhatnak az értékeink. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy minden embernél közbeszól a genetika, hiszen eltérő adottságokkal rendelkezünk.
nyilatkozta Jamey Plunk.

A szakemberek szerint nem meglepő módon a HIIT-edzésekkel (high-intensity interval training) lehet a leginkább fejleszteni a VO2 maxot. Úgy kell elképzelni a dolgot, mint az izomfejlődést, erre is rá kell gyúrni, hogy strapabíróbb legyen. Ha mindig ugyanabban a tempóban futsz ugyanakkora távot, akkor nem fog fejlődni a VO2 max. Szerencsére minden nagyobb igénybevételt igénylő gyakorlattal fejlesztjük valamennyire az értékeinket. Általában közepes fejlettségi szinten 4-6 hét alatt már lehet mérhető eredményt elérni, profi sportolóknál ez akár 4 hónapot is igénybe vehet.