ultrafutas futas melanoma megelozes

Lubics Szilvi vallomásával fontos üzenetre hívja fel mindenki figyelmét!

Forrás: Lubics Szilvi Facebook
Hazánk egyik legeredményesebb ultrafutója a közösségi média felületein osztotta meg egy őszinte posztban, hogy nemrég egy rosszindulatú rákos megbetegedéssel diagnosztizálták, ám ő a sajnálat helyett inkább csak azt kéri, hogy mindenki jobban figyeljen magára, és járjon rendszeresen szűrővizsgálatokra.

Lubics Szilvi posztjában hangsúlyozza, hogy nem azt kéri a követőitől, szurkolóitól, hogy kezdjenek el érte aggódni, sőt, sportolóként pont ez, amit nem szeretne. Hiszen az ő szeme előtt is rengeteg feladat lebeg, hamarosan épp az, hogy keresztül fussa Skóciát egy 215 mérföldes (346 kilométeres) különleges futóversenyen. Emiatt sokáig gondolkodott azon, hogy egyáltalán megossza-e a nyilvánossággal betegségének történetét, ám orvosként, ismert emberként, családanyaként és ultrafutóként úgy döntött, hogy szeretné minél több ember figyelmét felhívni a szűrések fontosságára. Nála ugyanis nemrég melanomát diagnosztizáltak, melyről itt beszélt:

"Melanoma malignum (BNO: C4370 – Az alsó végtag rosszindulatú melanomája). Ez az én diagnózisom.
Hónapok óta figyeltem, egy „anyajegyet” a combomon. Nem volt nagy, de mintha nőtt volna és a színe sem tetszett. Nem hagyott nyugodni, június végén elmentem megmutatni egy bőrgyógyásznak. Leforrázva jöttem ki a rendelőből: nagy valószínűséggel melanoma. Azaz rosszindulatú bőrdaganat, azok közül is a rosszabb fajtából való. Azonnal ki kell operálni, legkésőbb egy héten belül. Már csak azért is szíven ütött a dolog, mert pár éve vesztettünk el egy közeli családtagunkat melanomában. Próbáltam összekaparni magam az első sokk után. Nem ment könnyen, de nem is hagyhattam el magam, vártak rám a feladatok: másnap fontos találkozó, előadás Budapesten, Kolos érettségizik két napon belül, rendelés, futnom is kellene - hisz hamarosan Skócia…
48 óra múlva már a műtőasztalon feküdtem, és mire felocsúdtam, ki is vágták belőlem a kis mocskot. A sebész dupla erősségű varratokkal látott el, mondta, hogy ezzel nyugodtan futhatok, ha nem fáj a seb. Két nap múlva futottam – és bíztam benne, hogy tévedtek a bőrgyógyászok, jó lesz a szövettan, és véget ér ez a rémálom. Egy hét múlva épp leszállt a repülőnk Skóciában – ahová a pályabejárásra érkeztünk –, amikor felhívott a kezelőorvosom az eredménnyel: melanoma. Egy világ omlott össze bennem. Ő biztatott, hogy időben mentem, korai a stádium, „X” százalék a 10 éves túlélési esélyem. Nem emlékszem a pontos számra, mert akkor már csak valahonnan nagyon távolról hallottam a hangját – és nem a térerő volt rossz. Nagyon nehéz időszak következett. Várt rám egy kiterjesztett műtét, és CT vizsgálatok, hogy nincs-e áttét valahol a szervezetemben. Közben próbáltam felhasználni az ultrafutásban szerzett tapasztalatokat: nem sajnálni magamat, a bajt tudomásul kell venni, csak a megoldásra szabad koncentrálni. A bejárást végigcsináltam, 160 kilométert befutottunk a skót versenyből - de vajon a versenyen el tudok-e majd indulni?
Azt hiszem, elég erős vagyok fejben, és nagyrészt sikerült is elrendeznem magamban a dolgokat, de a bizonytalanság borzasztó volt. Mi lesz most velem… Alapvetően nem félek a haláltól, rengetegszer gondoltam arra életem során, hogy mennyi gyönyörű pillanatban, élményben volt részem, és sokszor gondoltam ilyenkor arra, hogy ha most azonnal elmennék, akkor is hálát adhatok a sorsomnak, hogy ennyi szépet, jót kaptam. De mégis, amikor ilyen váratlanul jön szembe az elmúlás lehetősége, az kegyetlen tud lenni. Hiába az erős fej, a pozitív mentalitás nem tagadom, sokszor tört rám hajnalonta szorongás, mert az járt a fejemben, hogy még annyi mindent szeretnék megélni: látni az unokáimat, tapsolni Botinak, ahogy dobol egy koncerten, Gyurival kézenfogva sétálni öregen egy parkban – és még ezernyi dolog. Nem lehet, hogy ez történik velem… Közben igyekeztem minél többet futni, mert terápiás hatású is volt, másrészt tudtam, hogy a második műtét után már nem nagyon tudok majd a versenyig.
Július közepén aztán megvolt a második műtét is, ezúttal jóval nagyobb területet kellett kivágni a combomból. Sokkal nehezebben is ment a mozgás napokig, a futás sokáig szóba sem jött, kb egy hete tudok újra terhelni a lábamra. Kicsit talán fáradtabb vagyok a szokásosnál, de napról napra erősödök. A legfontosabb, hogy úgy néz ki túl vagyok a dolgon. Múlt héten megvolt a CT is – nem találtak semmit… Egy hatalmas szikla gördült le rólam – nem is éreztem addig, hogy ennyire nyom. További kezelésre most nincs szükség, csak rendszeresen kell majd kontrollokra járnom. Örülök a hegnek ami maradt belőle, mert emlékeztetni fog arra, bármilyen erősnek is érzem magam, mennyire sebezhető vagyok és milyen pici pont a nagyvilágban.
Sokáig gondolkoztam rajta, hogy írjak-e erről, mert sok mindent szeretnék, de szánakozást, sajnálatot semmiféleképpen sem. Kértem is Gyurit az elmúlt hetekben, hogy ha lehet, ne tegyen fel olyan képeket rólam, ahol látszik a kötés a lábamon, mert nem akartam, hogy bárki sajnálkozzon, vagy aggódjon miattam.
Egy dolog miatt döntöttem úgy, hogy megírom a történetem: arra kérlek benneteket, hogy figyeljetek magatokra és ha bizonytalan dolgot láttok magatokon, mutassátok meg bőrgyógyásznak, vagy még inkább: panaszmentesen is járjatok el melanoma szűrésre! (Persze ugyanez igaz a többi szűrővizsgálatra is!)
Ne feledjétek, a struccpolitika itt nem segít, a korai diagnózis életet menthet! 🙏"

Futóként rengeteg időt töltünk a szabadban, hiszen ezért is futunk, hogy feltöltődjünk a friss levegőn, a napfényben. Ám az elővigyázatosságról, a fényvédelemről sportolás közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mondván, egy futóedzés ideje alatt nem is lehet leégni. Viszont a bőrünk, és a szemünk futás közben nagyon erős, közvetlen napfénynek van kitéve, a drogériák polcain pedig nem véletlen kaphatóak kifejezetten sportolásra alkalmas napvédő készítmények, mint ahogy a szemüveggyártók is fontos célból kínálják palettájukon a legkülönfélébb sportszemüvegeket, melyek között vannak kifejezetten futásra ajánlott darabok.

Szilvi következő versenye augusztus 12-16 között kerül megrendezésre Skóciában, az eredményéről természetesen mi is beszámolunk.