takacs boglarka

A világ legjobb atlétái Székesfehérváron hangoltak a budapesti vb-re

Forrás: Zsigmond László
Fantasztikus eredményeket hozott a keddi Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, ahol a budapesti világbajnokságra készülő legjobb magyar atléták és a világsztárok is bombaformában versenyeztek.

A 2022-es telt ház után ezúttal is sokan voltak kíváncsiak az immáron 13. alkalommal megrendezett egynapos viadalra. A helyszín tizedik alkalommal is Székesfehérvár volt, ahová az atléták évről-évre szívesen térnek vissza.

A legnagyobb sztárok közül ezúttal is sokat sikerült a királynék városába csábítani. Az atlétika BL-jének számító Gyémánt Liga alatti szintet jelentő Gold-sorozatba tartozó viadalon ott volt a budapesti vb potenciális sprinter csillaga, Sha’Carri Richardson, aki két nappal sziléziai győzelme után ezúttal meglepetésre kikapott Julien Alfredtől 100 méteren.

sha’carri richardson
Forrás: Getty Images

A legnagyobb versenyt a férfi 400 méter hozta, amelyben a Memorial visszatérő vendége, Steven Gardiner diadalmaskodott. A bahamai klasszis 2015, 2017, 2019 és 2021 után ezúttal sem talált legyőzőre! Sőt, 43.74 másodperces eredménye nemcsak versenycsúcs volt, de egyben a világ idei leggyorsabb futása is.

Forrás: Getty Images

Szintén az egykörös távon nyújtott emlékezeteset Molnár Attila, aki pár nappal az U23-as Európa-bajnokságon szerzett bronzérme után állt ismét rajthoz. A 21 éves fiatal sprinter 44.98 másodperccel a 4. lett, beállítva a saját maga által tartott országos csúcsot, és teljesítve a párizsi olimpia kvalifikációs szintjét.

Forrás: Getty Images

Másik nagy reménységünk, Takács Boglárka két ezüstéremmel térhetett haza a finnországi kontinensviadalról. Most alig négy századdal maradt el az ott elért 11.14 másodperces országos csúcsától. A Honvéd atlétáját ugyanúgy augusztus 20-án, délelőtt láthatjuk először hazai pályán a világbajnokságon, mint Molnár Attilát.

Az egy hónap múlva kezdődő világbajnokság legnagyobb magyar éremesélyese, Halász Bence is egyre biztatóbb formába kezd lendülni: Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvetőnk 77,82 méteres idei legjobbjával a 3. lett Székesfehérváron. Őt a szám vb-selejtezőjében már az augusztus 19-i nyitó délelőtt láthatjuk, amit, ha sikerrel vesz, akkor nemzeti ünnepünkön délután állhat ismét dobókörbe a fináléban.

Hasonló program várhat a vb-n Bánhidi-Farkas Petrára is, aki 6,66 métert ugorva a 3. helyen végzett távolugrásban. A 2023-ban élete legjobb formájába lendülő Kerekes Gréta 12.92 másodperces új egyéni csúcsot ért el 100 méteres gátfutásban. Rá a vb-n először augusztus 22-én várhat komoly feladat, amikor a szám előfutamait rendezik vele, az előző Év női sportolójával, Kozák Lucával, és a friss U23-as Eb-bronzérmes Tóth Annával a rajtban.

Két 800-as futónk, Huller Dániel és Vindics Balázs szintén kitettek magukért, ahogyan az 1500 méteren élete legjobbját elérő Vindics-Tóth Lili is remek teljesítményt nyújtott.

A keddi viadal legnagyobb szupersztárjai közül Ryan Crouser 22,51 méteres teljesítménnyel nyerte meg a súlylökést. Az amerikai világrekorder augusztus 19-én este Budapesten ennél sokkal nagyobb dobásra is képes lehet! Shericka Jackson zsinórban harmadszor nyerte meg a Memorialt 200 méteren. 22.02-es győztes ideje megegyezik a tavalyival.