Borítókép: Három taktika, hogy végigfuss egy félmaratont

Három taktika, hogy végigfuss egy félmaratont

21 kilométer épp elég hosszú táv ahhoz, hogy kételyeid támadjanak, érdemes-e egyáltalán végigfutni. Bemutatunk három mentális technikát, amellyel elűzheted a rossz gondolatokat.


"Mit keresek itt?"


"Ennek mi értelme?"


"Inkább megállok."


Ilyen és ehhez hasonló gondolatok simán előfordulhatnak a fejedben, amikor félmaratont futsz. És ez nem jó, mert ha eluralkodnak ezek a gondolatok, akár fel is adhatod a versenyt. Fontos, hogy fel legyél készülve ezekre, főleg, ha életedben először teljesíted a távot, hiszen a hosszútávfutás komoly agymunka is. Íme három módszer, amivel felkészítheted magad fejben is.
1. Szedd darabokra!
Miközben futsz, ne gondolj arra, hogy összesen 21 km-t futsz. Oszdd fel a távot kisebb részletekre, és mindig csak arra az adott részre koncentrálj, amelyiket éppen futod. Ha 4-5 kilométerekben gondolkozol, mindig belátható lesz a célod, és nem fog elrettenteni az a bizonyos 21-es szám. Lubics Szilvia is így tesz, amikor többszáz kilométereket fut.
2. Számolj oda, számolj vissza
Kiss Zsanett, a Nike Futóklub Margitsziget edzője arra a taktikára esküszik, hogy az első tíz kilométeren elszámol tízig, a 20. kilométerig pedig visszaszámol tíztől. Ilyen egyszerű: nincs más dolgod, mint szép lassan elszámolni tízig, majd visszaszámolni, és onnan már csak egyetlen km van hátra.
3. Egy név egy kilométer
Jelölj ki 21 személyt, ezek lehetnek a szeretteid, a barátaid, a családtagjaid, régi ismerősök, hírességek, és szentelj nekik egy-egy kilométert. Minden kilométeren csak arra a személyre koncetrálj, aki épp soron van. Idézd fel közös emlékeiteket, és meglátod, még a felénél sem tartasz majd a nosztalgiázásnak, amikor már jöhet is egy újabb személy és egy újabb kilométer.