Borítókép: 5 hiba, amit nagyon sokan elkövetnek a futócuccuk tisztításánál

5 hiba, amit nagyon sokan elkövetnek a futócuccuk tisztításánál

Forrás: getty images
Hazaérsz a futásból, az izzadt ruháidat pedig bedobod a szennyeskosárba, aztán napokkal később kimosod. Ha neked is ez az edzés utáni menetrended, érdemes változtatnod, ugyanis a nadrágod, sportmelltartód, felsőd különleges törődést igényel, hiszen különleges anyagból készült. Mutatjuk, mire érdemes figyelned az edzőcuccod tisztítása során.

A következő öt hibát gyakran elkövetik a futócuccuk mosásánál, pedig így biztos, hogy kevesebb ideig használhatod a kedvenc ruháidat.

1. Nem olvasod el, mi van a címkére írva

A gyártók fontos információkat nyomtatnak a címkére, ezért az első mosás előtt érdemes alaposan átolvasni. A legtöbb sportruházati terméket nem szabad fehéríteni, vagy magas hőfokon mosni. Ha kétségeid lennének a mosási hőmérséklettel kapcsolatban, akkor inkább mindig alacsonyabb hőfokon tisztítsd, hiszen a szintetikus, nejlont és latexet tartalmazó anyagok nem bírják a meleget.

2. 3 napot vársz, mire kimosod a futóruhádat

A szennyeskosár tökéletes terepet biztosít arra, hogy a tartalmán elszaporodjanak a baktériumok. A legkárosabb a verejtéked nedvessége, ez ugyanis felpörgeti a mikrobák szaporodását - és minél tovább emelkedik a mennyiségük, annál durvább szagfelhő övezi a szennyest. Ennek hatására sajnos később nehezebb lesz kiűzni a ruhákból a kellemetlen szagokat és előfordulhat, hogy a mosás utáni néhány perces használatot követően máris hatalmas szagfelhőt húzol magad után. Érdemes inkább felakasztanod a futócuccaidat, hogy megszáradjanak és utána bármikor bedobhatod őket a mosógépbe.

3. Nem külön sportruházati termékekre való mosószert használsz

Ezek ugyanis külön arra lettek tervezve, hogy a különleges anyagokból is hatékonyan eltávolítsák a foltokat (általában különböző enzimeket, például proteázt, mannanázt és amilázt használnak). A lényeg, hogy csak ezt az egyetlen szert használd és ne önts mellé öblítőt, mert az sem tesz jót a futócuccod anyagának. Ha egy adott folt nem jön ki, vagy esetleg a szag jelent problémát, keverj össze egy csésze szódabikarbónát ugyanennyi ecettel és ezt öntsd a gépbe.

4. Szárítógépet használsz

A melegben könnyedén lebomlanak a szintetikus rostok, ráadásul a ruháid is összemehetnek. A szárítógép a sportmelltartók és nadrágok elsőszámú gyilkosa, mivel csökkenti az anyaguk rugalmasságát. Ha mindenképp szárítógépet használnál, minél alacsonyabb hőfokra állítsd és csak azt a ruhát tedd bele, aminek címkéjén szerepel, hogy szárítható.

5. Öblítővel illatosítod az edzős ruháidat

A legtöbb öblítő eltömíti a futócuccok anyagát, ezért azok légáteresztő képessége romlik, ráadásul a nedvességet sem lesz képes utána elvezetni a textil. Ahogy már feljebb is írtuk, a szagproblémákra az ecet a legjobb megoldás, mert ez nem károsítja az anyagot, a szagokat viszont megszünteti.

Olvasnál még a témában?