Borítókép: Praktikák a grill fellángolásának megelőzésére

Praktikák a grill fellángolásának megelőzésére

A faszenes és az elektromos grillek egyaránt a tűz erejét használják az étel elkészítéséhez, ami viszont sok esetben teremthet balesetveszélyes helyzeteket.

A leginkább jellemző ekkor, hogy a rácsok lekenésekor használt olaj vagy állati zsiradék folyamatosan csepeg a tűzre, ami fellángolást okoz, ezáltal pedig nemcsak a készülő étel külseje éghet meg, hanem minket is elérhetnek a felcsapó lángok. Vannak azonban olyan praktikák, melyekkel elkerülhető vagy legalább minimalizálható a fellángolások esélye.

Használjunk olajsprayt!

Értelemszerűen minél több olajat vagy egyéb zsiradékot használunk, annál nagyobb az esély arra, hogy csepegés esetén ki fognak csapni a lángok. A profik ezért általában pumpás kiszerelésű olajsprayt használnak a rácsok lefújására, amivel minimalizálható a felvitt olaj mennyisége.

Extra tipp, hogy a rácsokat még azelőtt fújjuk le, hogy a grillre helyeznénk, így garantáltan elkerülhető a fellángolás.

Olajos papírtörlő a felvitt olaj minimalizálására

Maradva az olajos megoldásoknál, az olajjal átitatott papírtörlő szintén jó megoldást jelenthet, ha nincs kéznél olajspray. Ehhez egy kisebb tálba öntsünk némi olajat, majd egy összegyűrt papírtörlő darabot dobjunk ebbe bele. Hagyjuk, hogy kicsit megszívja magát az anyag, majd fogóval emeljük ki, nyomkodjuk meg, és ezzel töröljük át a rácsokat. Itt is érvényes a tipp, hogyha extra biztonságra vágyunk, akkor a rácsokat még azelőtt kenjük át az olajos papírtörlővel, mielőtt a helyükre tennénk.

Szalonnabőr a tapadásmentes rácsokért

A szalonna bőre szintén felhasználható a rácsok lekenéséhez, hiszen bőven tartalmaz zsiradékot, mégsem csöpög sehova. Ha ezt a módszert választjuk, nincs más dolgunk, mint egy darabka bőrrel alaposan átdörzsölni a grillrácsot lehetőleg még azelőtt, hogy felforrósodna.

A forró grillrács lekenése szalonnabőrrel meglehetősen balesetveszélyes folyamat, ezért lehetőleg utólagos olajozásra ne használjuk ezt a módszert.

Ha kedvet kaptál a grillezéshez, de nincs még grillsütőd, és nem tudsz dönteni a többféle típus között, nézz körül a Grillplaza.hu-nál kapható akciós termékek között!

A tisztított vaj, vagyis a ghi

Az indiai konyhában előszeretettel használnak tisztított vajat az ételek elkészítéséhez, ugyanakkor ez a vaj kifejezetten alkalmas a grillrácsok lekenésére is. Hatalmas előnyét az adja a többi zsiradékkal szemben, hogy hiányzik belőle a víz, ami a sistergésért és a fröcsögésért okolható.

Mivel ezt a száz százalékban tiszta vajzsírt nem lehet elégetni, ezért kezdők is bátran használhatják, hiszen alkalmazásával nemcsak a lángok kicsapódása kerülhető el, hanem az ételek ízét sem rontja el.