A munkahelyi kávézás kultúrája
Ezek az alkalmak a valóságban is nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy a kollégák jobban megismerkedjenek egymással, és barátságok alakuljanak ki.
Miért pont kávé?
Igaz, lehetne tartani akár “teaszünetet” vagy “gyümölcslészünetet” is, azért mégiscsak a kávé az az ital, amelyet a legtöbben fogyasztanak. A temérdek feladathoz jól jön egy kis plusz energia, ám akadnak, akik inkább csak az íze miatt kedvelik e fekete nedűt.
Persze az igények itt is különbözőek: valaki teljesen natúran issza, más tejjel, cukorral, diétázók édesítővel, ínyencek mézzel. És akkor még nem beszéltünk a cappuccino-ról, a latte-ról, americano-ról vagy az egyéb különleges, kávé alapú finomságokról.
Összegezve tehát: a kávé az az ital, amely képes összehozni az embereket.
Hogyan teremthető meg a kellemes légkör a kávézáshoz?
Nos, akad pár olyan tárgyi feltétel, amit szükséges teljesíteni ahhoz, hogy a munkahelyi kávézás kultúrája kialakulhasson. Először is egy erre alkalmas, berendezett helyiség. Ezeket általában teakonyhának nevezik, attól függetlenül, hogy nem teázásra használják.
A másik sarkalatos pont a megfelelő kávégép. Felejtsük el az otthoni használatra szánt, kis teljesítményű készülékeket! A sok munkatárs kiszolgálásához ipari kávéfőzőre lesz szükség. Ezek a gépek ugyan rendkívül drágák, de például a Koffein Service-től bérelni is tudunk, így nem szükséges megvásárolni.
Mindig mérjük fel az igényeket! Előreláthatólag hány dolgozó fog élni a kávézás lehetőségével? Szemes vagy darált kávét szeretnénk használni? A munkatársak megelégszenek a sima eszpresszóval, vagy szeretnének különböző típusú kávékat is fogyasztani?
Ezen kívül szükség lesz még pár apróságra: csészék, kanalak, szalvéta, cukor- és tejtartó, mosogatási lehetőség. Ha sikerül egy kellemes helyet teremteni, akkor a kollégák szívesen járnak majd össze beszélgetni, ezáltal pedig erősödik a csapatszellem!
Miért érdemes lehetőséget biztosítani a munkahelyi kávézásra?
Bár a legtöbb cégnél szigorúan meg van határozva a munkaórák száma, azt azért mégsem lehet elvárni senkitől, hogy ezt az időt az elejétől a végéig kizárólag munkával töltse. Néha jól esik pár percre felkelni az íróasztaltól, cseverészni a kollégákkal egy csésze finom fekete mellett.
Ennek a közösség összekovácsolásában is rendkívül fontos szerepe van. Gondolná, hogy a kávészünetek hatékonyabbnak bizonyulnak ismerkedés szempontjából, mint a szervezett csapatépítő tréningek? Hisz itt nincs az a nyomás, hogy az adott program kötelező, és a kevésbé kedvelt munkatársakkal is smúzolni kell. A kávégép mellett összefutva pedig elegendő azokkal társalognunk, akikkel akad közös témánk.