Csernus Brigitta beszámolója a DZD 300-ról - I. rész

Csernus Brigitta beszámolója a DZD 300-ról - I. rész

2016. szeptemberétől lehet teljesíteni azt a kört, amely a Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 300 nevet kapta kitalálójától, Kele Attilától. A névben szereplő 300-as szám sejteti, hogy valami extrém dologról lehet szó. Ezt az egészen extrém „dolgot” teljesítette pár hete Csernus Brigitta.

Brigiről a börzsönyi, 150 km-es Kör kapcsán már többször írtunk, így őt biztosan nem szükséges bemutatni. Azt mondja, tervei között szerepel, hogy a jövőben teljesítse az Országos Kéktúrát (1160 km / 31460m szint), és a férje javaslatára keresett valami „rövidebb” megmérettetést, hogy gyakorolja a cipekedést, önellátást. Miután elolvastam az élményei alapján született beszámolót, azt éreztem, hogy szeretném megosztani itt a szöveget, mert megkapó, plasztikus írás, amely a tényeken túl tele van izgalommal, kedvességgel és humorral, ráadásul Brigi rendkívüli személyisége is nagyszerűen átjön a sorain keresztül.

A beszámoló első része következik.

A Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 300 a Zalai-dombság déli részén halad végig 300 km hosszan, bemutatva a legszebb részeket terepfutóknak, teljesítménytúrázóknak és terepbringásoknak.

Táv: 300 km. (Saját méréseink alapján a valós távolság kb. 310 km.)

Szint: 6000 méter.

Dombok száma: 60 db.

Így szól a DZD 300 bemutatása. Nem, nem volt betervezve. Hirtelen jött, adott volt a hosszú hétvége és én szerettem volna egy későbbi őrülethez tesztelni, hogyan reagál a testem egy sorozatterhelésre, mondjuk kb. napi 100 kilis távokra. Vagy amennyire felosztom, hiszen a szintidő (90 óra) megengedte a lazázást is. Attilát (Brigi edzője, Fecskovics Attila, a szerk.) picit sokkolta, hogy a hétre gondosan összerakott edzéstervet egyetlen mozdulattal rúgom fel, de nincs ellenvetése, csak egyetlen feltétele: nem sérülhetek.

A neheze csak ezután jött, a minimum 3 napra szükséges dolgokat egyetlen futózsákba kellett préselnem. 2 hete a Lynx Trailen már bevetettem az új zsákomat, ami egy Ultimate Direction Ultra Vest 4.0. Kis küzdelem árán, gyakorlatilag elnyelt mindent, amit összeraktam. Rettenet sok cuccom volt és a zsák kisgömböcként gömbölyödött a hátamon, vagy 6 kilós súllyal.

Szombat reggel 6-ra lőttük be a rajtot, de a reggeli pesti indulás helyett, az M7-esen lévő dugókat elkerülendő, este 11-kor lementünk Balatonföldvárra, majd onnan szombaton hajnalban át a rajtba, Nagykanizsára. Sokat nem aludtam előtte...

Nagyon nem rágtam át az útvonalat, végig GPS-t terveztem használni, az elejétől a végéig a lila vonalat követve, kiegészítve a szöveges útvonalleírással.

Az első százas

A Hevesi Sándor Művelődési Központ parkolójából elindulva 100 m múlva elérem a P-jelzést: ezen, és a lila vonalon indulok el az első százasomra. Az agyamnak nagyon sok és aggasztó lenne felfogni, hogy 300 km vár rám, ezért nem is terhelem feleslegesen. Felbontom a távot százasokra, így emészthetőbb. Jó tempóban, hamar kiérek a városból, bár a zsákom súlyát még szoknom kell. Az útvonalleírás alapján a Bakónaki-patak után sok kutya van, botokat elővenni ajánlott. Annyira figyelem a lila vonalat, hogy a leírás ezen részét mire elolvasom, már el is hagytam a kutyákat. Az út nagyon jól futható, még meleg sincs, elérem a Miklósfai Arborétumot, és drukkolok, hogy a kapuja nyitva legyen. Hurrá, nyitva! Az arborétum buja növényzete átáztatja a cipőmet. Nem értem, honnan van ennyi víz itt, mikor nem is esett és napok óta kánikula van?! Itt még nem tudtam, hogy a Zalában minden reggel és este vizes a növényzet, azaz a nap felében vizes cipőben ázik majd a lábam. Kiérek az első pontomhoz és az első igazolásom következik, amit egy honlapon, a kapott jelszavammal tudok megtenni. Izgulok, hogy ne bénázzam el: 1. pont, Miklósfa Parkerdő-tó (8 km). Azért a biztonság kedvéért megkérdezem a horgászoktól, hogy tényleg ez a tó a miklósfai horgásztó.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Miklósfai horgásztó

Csuromvizes réten nem futok. A szántóföld és a Mórichelyi-hegy után, Liszó faluban a templomnál van a 2. pont (16 km). Erdős részek keverednek wellness rétekkel, a táj tényleg gyönyörű, a zalai erdőknél kevés szebb létezik. Ami nagyon pozitív, hogy tudok enni gélt is, müzlit is és szendvicset is (a Lynx Trailen 2 hete, 20 kili után csak izót tudtam letuszkolni). Bagola a követező pont (23 km), ahol elkövetem az első elkavarásomat, elfelejtek letérni jobbra, de a legnagyobb baj, hogy a figyelmetlenségem miatt elvétem a vízvételi lehetőséget a temetőben. Rendesen süt a nap, meleg van, nekem pedig nem sok vizem maradt, de kénytelen vagyok továbbmenni. Fent, a szőlőhegyen aggódva lesek minden házat, hátha tudok valakitől vizet kérni. Egy telken vízcsap, nincs bekerítve, az előtte dolgozó markolóst leintem és megkérdem, tölthetek-e vizet. Természetesnek veszi, hogy ad, nem is érti, miért kérdem, hiszen ott van a csap az udvaron. Életet mentett, örömömben fejmosást is adok magamnak, vízzel és letolással is. Sokat nem hibázhatok, nem ismerem a környéket, nagyon kell figyelnem az útra.

A nagykanizsai Csónakázó-tó hihetetlen hosszú, pár futóval is találkozom, és már érzem, hogy valami nem stimmel. Felázott a talpam, megjelentek a repedések és elkezdett fájni. Zoknit kell cserélnem. Korai ez még, de nem halogathatom. A tó végénél leülök és lábat krémezek, száraz zoknit veszek fel, a vizeset pedig a táskámra rögzítem, a kis ötujjasok csak úgy lobognak, így szárítom őket.

Mire a 3. ponthoz érek, a Hétbükkfa-forráshoz (31 km), egészen belejövök a lila vonal követésébe és a pontokon történő bejelentkezésekbe. Hullámzik az útvonal, elérem a zalaszentjakabi temetőt (42 km), ahol van vízvételi lehetőség. Innentől minden egyes temetőbe betérek vízért, hiszen nem sok település van az út hátralévő részén, ahol találok nyitva boltot, kocsmát, bármit. Egyébként, ha találok is, valami hihetetlen időpontban vannak nyitva, a zalaszentjakabi kocsma például 11:35-kor már zárva volt és csak délután nyitott újra. Pedig fagyizni akartam...

Elhagyom a falut, majd átmegyek az autópálya alatt, ahol tetemes sár fogad. Nem először teszem fel a kérdést magamnak, hogy "Honnan, és vajon mi lehet itt, ha tényleg esik?" Átmegyek a 7-es úton, majd hegyi pincék között haladok, nagyon meleg van, éget a nap és megint vizes a cipőm. Egyébként a szőlőhegyek nagyon tetszenek, a sok kis aranyos házikó, a szőlők, a kilátás, a hangulata az egésznek. Csak a meleg...

Leírás szerint, egy horhosba érek. De mi lehet az a horhos? Amúgy tetszik a szó nagyon. :-)

Kiérek a Galamboki-horgásztóhoz (49 km), ahol egy Halászcsárda hívogat, nem kell kétszer mondani. Az első hely, ahol kólához jutok. Felfrissülve indulok tovább, hosszú aszfaltos rész következik, a vége napos és nagyon fáj. Ennél csak a következő szakasz szántóföldjei fájdalmasabbak, fejbekólint a meleg. Egy nyulat is, mert nem nagyon akar észrevenni. Nagybakónakig gyakorlatilag sivatagi körülmények között megyek, keveset futok, egy horhos (még mindig tetszik ez a szó) után elérem a templomot (59 km).

És akkor következik az útvonal legnagyobb parája, a Kőszikla-szurdok. Tériszonyom van, utálom a létrákat. Egy család is a szurdokba tart, még előtte leelőzöm őket. Meglátom az első létrát. Kis cuki, nincs gond. Aztán a másodikat. Kicsit hezitálok, de lemegyek rajta. Azt hittem, túl vagyok a nehezén. De jött a harmadik, na, az mindent vitt. Lenézek a tetejéről és nem látom az első fokot sem, csak a szakadékot, ez valami inverz létra vagy mi. Dübörög a fejemben, hogy "Neeeeem!" Egyszerűen meg akarok fordulni és elmenekülni. A kiránduló család nőtagja szintén parázik, ő már a második létrán sem akar lemenni.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás
Kőszikla-szurdok, benne a világ legfélelmetesebb létrája. :-)
DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás
Amúgy gyönyörű hely.

Megfordulok, kapaszkodok tíz körömmel és megpróbálom megtalálni az első fokot. Majom a létrán. :-) Mire leérek, totál lefáradok. Köves szurdok következik, már meg sem lepődök, hogy milyen vizes. Ennek megfelelően nem kicsit csúszik. A szakadék szélén, saras, csúszós úton négykézlábazok és örökkévalóságnak tűnik, mire leérek. Viszont nagyon büszke vagyok magamra, ettől a résztől féltem a legjobban - és megoldottam.

Az Eszperantó-forrásnál (63 km) elhaladok a kecskefarm mellett, majd a réten a telepített sás mellett hallom az első dörgéseket. Ez aggasztó, mert nem szeretek villámok között kint lenni, hívom is Gábort, hogy nézzen utána, mi a helyzet, mert ha gáz van, a Rockenbauer kopjafa (69 km) után átfutok az öröm-hegyi kulcsos házba. De mondja, hogy menjek nyugodtan tovább, csak valami lokális vihar tombol, engem nem érint. Ha ő mondja...

Megint szántóföldek, de már nincs olyan meleg, majd parkerdő és Zalakaros kilátó (77 km), ahol nagy a forgalom, étterem is van (nyitva!). Kis pihenőt tartok, kólával és sós mogyival jutalmazom magam, de mennem kell. Dimbes-dombos rész után egy keskeny ösvényen érek be Zalamerenyére (81 km), megkerülöm a tavat, majd előbb szántóföldön, majd erdei szakaszokon érem el Orosztonyt.

dzd 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Jól kocogható szakasz Zalamerenye után.
DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Kerecsenyt elhagyva a nem túl bizalomgerjesztő környék előtt.

Orosztony (89 km) után következik a leírás szerint finoman fogalmazva sem túl bizalomgerjesztő környék. Ismerem, jöttem már erre egyszer, akkor sem tetszett. Többen is kint állnak az utcán, hangosan köszönök mindennek és mindenkinek, nem nézelődök, csak haladok. Bent az udvaron áll a bál, ordítoznak, ez kicsit nagyobb sebességre ösztönöz. De nincs gond, szerencsésen elhagyom a környéket és mire felérek az emelkedő tetejére, már szürkül, sajnos hallom a vadászok lövéseit is. Felszerelem magam az éjszakára: fényvisszaverő mellény, fejlámpa, mellkaslámpa és a medvecsengő - mert vadásznak és egészen közelről lőnek.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Naplementét nyomokban tartalmaz.

Gábor és Norina a TV toronyhoz jönnek ki. Annyira türelmetlenül várom már, hogy Gelsén (95 km) elbököm a bejelentkezést. A TV torony előtt tudom pótolni, előtte nincs térerő. Az út Gelse után meglepően saras, néhol mutatvány kikerülni és mindenhol békák pattognak.

Az újudvari TV toronyhoz (101 km) bizony fel kell menni, ez most nem esik jól. Cserébe vár a leves és a cipőcsere, a hátralévő 200 kilin egy Hoka lesz rajtam. Itt kapok egy nagy tubus Neogranormont. Nagyon sokat használok belőle, de segít, már nincs tele a talpam fájdalmasan felázott repedésekkel. Sokat időzök és nehezemre esik továbbmenni, pedig nem is vagyok fáradt.

Förhénc-hegyen pincék között haladok, nagyon tetszik, a kápolna különböző színekben pompázik. Egy háznál buliznak, máshol még érzem az esti sütögetés illatait.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Förhénc-hegy, színváltós kápolna, amely 1761-ben épült.

Éjfélkor beérek Palinba (109 km), átmegyek Zsigárdmajoron és mivel egyetlen kutyás kalandom sincs (sehol nincsenek acsarkodó kutyák szabadon), már nagyon álmos vagyok. Keresem a helyeket, hol tudnék eldőlni pár órára. Ez is a gyakorlás része, hogy kint kell aludnom a szabad ég alatt. Átszenvedem magam Homokkomáromba (117 km) és a település végén, a templomnál lehorgonyzok. Tovább tudnék menni, de nem teszem. Csak annyit kérek a testemtől, amennyit tudom, hogy meg tud adni erőlködés nélkül. Egyedül így tudom elkerülni a sérüléseket.

Az első éjszaka

Homokkomáromi templom - vagyis a templom lábtörlőjén. Még sosem aludtam a szabad ég alatt. Betekerem magam az izolációs fóliába, előkotrom azokat a cuccokat, amikre szükségem lehet és próbálok aludni.

Nem megy. Valami mindig neszel, hideg van, és furcsa az egész, talán félek lecsukni a szememet, úgy érzem, ha elalszom, már nem tartom a kezemben a dolgok irányítását. Közel az erdő, vaddisznók csörtetnek, egy bagoly huhog, majd belekezdenek a szarvasbikák is. Teljes a koncert és én egész éjszakára szóló jegyet vettem. Számolom a hullócsillagokat és várom a pirkadatot. Lassan kezd világosodni, nehezemre esik összeszedni magam. Mire mindenemet betuszkolom a táskába, már világos van. Érdekes, hogy szinte semmit nem aludtam, mégis friss lábakkal indulok el.

Napfelkelte, pincék, gyönyörű erdő, müzliszelet, sár, vizes cipő, böglyök. A sorrend, lehet más volt.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Vajon mi lehet itt eső után, ha a legnagyobb szárazságban ekkora a sár?

A hajnali hűvösnek hamar nyoma vész, megint egy meleg nap következik. Kellemetlen, hogy a tízből egyetlen ép lábujjamon hólyag lett, persze nem sima vízhólyag, hanem olyan, ami a körmöm alatt van, és hamar felemeli a körmöt körömágyastól. Extra fájdalom. Még nem szúrom ki (hülye voltam). Deák kútnál (147 km) nehezen mozgok, sokkal hamarabb fáradok, többet és hosszabban kell megállnom a vízvételi lehetőségeknél a meleg miatt. Söjtörön, a Deák kúriánál (149 km) vár a család meleg étellel és ruhacserével. Sokat időzök itt, dél van, hulla vagyok. Nem esik jól elindulni a forró aszfalton a még forróbb szántóföldek felé. Emelkedik is, napos is és még az utat is beszántották, eszem ágában nincs futni. Nagyon kemény szakasz ez, leginkább a meleg miatt. A pusztaedericsi kápolnáig (156 km) nagyon szenvedek, utána sem könnyebb, egy rövid aszfaltos rész után emelkedő, majd szőlőhegy következik, ahol a meleg még mindig üt, víz sehol. Erdei úton haladok, az erdős részeket csak apró pincék törik meg.

Szentpéterföldére (165 km) úgy érek be, hogy szinte elfogyott a vizem. Becsöngetek egy házhoz, ahol az udvaron embereket látok, nagyon kedvesek, adnak jéghideg vizet. És pár jó szót mellé. A falu végénél betérek a temetőbe és pocsolok, majd elhagyom a kis tó mellett lévő vadászházat és hosszú, ámde gyönyörű erdei szakasz következik.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Szentpéterfölde Vadászház, melynek fából épült része 1924-ben került a jelenlegi helyére.

Aggódok, mert már csak egy cserére elegendő elemem van a GPS-be, anélkül nincs lila csík. Gábor kijön a Torhai-forrás (175 km) előtti aszfaltra a pótelemekkel. És a meglepi, ide jön ki Detti, Soma és Ati is (Az útvonal kitalálója és a családtagjai, a szerk.), hoznak húslevest (egy lábujjamat adtam volna érte, vagy kettőt), minden finomságot és kávét! A nyomkövető miatt percre pontosan be tudják azonosítani, mikor, hova érek. Itt szúrom ki végre a hólyagomat és ragasztom le.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Frissítőpont a Torhai-forrás előtti aszfalton.

Majd megkezdem a 2. éjszakámat a Vétyemi ősbükkös felé. Persze, megint vadásznak. Az ősbükkös előtti aszfalton nagyon egyedül érzem magam. Nem tudom, miért tört rám ez az érzés, de nem tudom lerázni. Felhívom Gábort, legalább beszélek valakihez. Álmosodok és éjszaka az a legnagyobb gond, hogy a csörtetésem vagy a lámpa fénye felveri a lódarazsakat. Nappal egyet sem láttam, éjszaka viszont folyamatosan körülöttem vannak. Az ősbükkösből (188 km) nem sokat látok, rendületlenül mászok át a hatalmas kidőlt törzseken, éjfél felé jár és megint álmosodok. Alvóhelyet kell találnom. Leérve, a vadászháznál vadul ugatnak a kutyák, valami száraz nemtudommit ropogtatok, hogy ne aludjak el, majd az aszfalton fejmagasságban akkora köd lesz, hogy semmit nem látok. Csak egy sávban, de ott nagyon sűrű. Végtelen hosszú és kemény emelkedő következik, majd pincehegy, egy lódarázs a hajamba gabalyodik, ettől nyűgös leszek. Kell egy hely alvásra.

Tovább olvasok
Wermescher Ildikó első lett a nők között a hétvégi Maxi Race 115 km-es távján

A 115 km 7000 méter pozitív szintemelkedést is tartalmazott. Ildikó 17:34:51-es idővel, közel 40 perces előnnyel szakította át a célszalagot a mögötte futó svájci Denise Zimmermann előtt.

Veszélyes dolog kihagyni a reggelit, és túl későn vacsorázni

Eddig is tudtuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, de a legfrissebb kutatások szerint komoly veszélyei vannak annak, ha nem jut időd a napindító étkezésre, mellette viszont késő este vacsorázol!

Vajon miért futsz újra és újra maratont, ha annyira fájdalmas?!

A maraton lefutása gyakran jár komoly fájdalommal és egyéb nehézségekkel, mégis újra és újra nekivágunk…vajon miért?

Kilian Jornet három versenyen áll rajthoz az idei nyáron

Erről számolt be pár hete Instagram oldalán a spanyol terepfutó klasszis. A három esemény, a jövő heti Zegama Aizkorri, a Sierre-Zinal és a Pikes Peak Marathon.

Tökéletes hosszúfutás előtti snack: banános zabos szelet

Természetes összetevőkkel, felesleges adalékanyagok nélkül, házilag elkészíthető, zamatos energiaszelet, Lydia Maruniak, a Runner’s World szakácsától.

Csak megszokásból csináljuk, vagy tényleg van értelme a hideg zuhanynak?

Előre szólunk: bizony van! A szakértők szerint ha rendszeresen használod a hideg zuhanyt, tényleg jobb futó lehetsz! Na, meghoztuk a kedvedet a didergéshez?

Fogyassz probiotikumokat és elbúcsúzhatsz a versenyek során elszenvedett emésztési problémáktól

Egy vadonatúj tanulmány szerint, ha rendszeres probiotikum fogyasztóvá válsz, nem csupán a „sürgős dolgoknak” mondhatsz búcsút, miközben életed legjobb maratonját futod, de még a teljesítményed is nőhet.

Tényleg működik a hengerezés, vagy csak az idődet pocsékolod vele?

A futók zöme használ valamilyen hengert az izomzat renden tartására. Azt mondják, a rendszeres hengerezés csökkenti az izmok fájdalmát, növeli a rugalmasságát és a leadható teljesítményt is. De vajon mi az igazság a hengerezéssel kapcsolatban?

Bivalyerős hasizmokat akarsz? Így lesz abszolút tökéletes a plank pózod

A lapos has titka a jó genetika mellett a tudatos táplálkozás, és csak ezek után jön az edzés. A plank póz minden idők egyik legjobb hasizomgyakorlata, de csak kevesen hajtják végre abszolút tökéletesen!

Mire számíts, ha futótáborba mész?

Valamikor márciusban szerveződött az első Jakus team-es edzőtábor és én azonnal tudtam, hogy szeretnék ott lenni. A családi egyeztetést követően úgy döntöttünk, hogy mindannyian megyünk. Az öt napos tábor Ausztriában, Schladmingban volt múlt héten, a bázist egy tágas alpesi vendégház, a Ridehouse adta.

Bódis Tamás a tavalyi Spartathlon negyedik hely után idén megnyerte az Ultrabalatont

Tamás tavaly 100 km-ig jutott az UB-n, és ugyan az idei felkészülése nem volt problémamentes, végül 20 óra 26 perccel megnyerte az idei Balaton kerülő versenyt.

Az áfonya 6 csodálatos hatása, amiről talán nem is tudtál

Indul az áfonyaszezon: reméljük, hogy te is bőségesen fogyasztod a szezon egyik legegészségesebb gyümölcsét. De tudtad, hogy az ízén kívül pontosan miért is érdemes sok áfonyát enni?

Hurrá-hurrá! Folytatódik a TerepAszfalt, Csanya és Sanyosz futóvlogja!

Imáink meghallgattattak: Csanya és Sanyosz folytatja futóvlogját, a TerepAszfaltot!

Lehet, hogy te is túl sok zsírt eszel? Most megtudhatod!

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak épp olyan fontos része a jó zsírok fogyasztása, mint a fehérjék és a szénhidrátok jelenléte. De te tudod pontosan, mennyi zsírt kellene enned?

Ultra Trail Vipava Valley 100 – (élmény)beszámoló Szaszától

Az egész úgy indult, hogy Judit említette még talán tél végén, hogy szeretné A KÖR-t megcsinálni és mi lenne, ha elkísérném. Igent mondtam.

Velük vigyázz! Ételek, amik tönkrevágják a pihentető alvásodat

Közvetlenül a lefekvés előtt enni sosem túl jó ötlet, mert nehezebben alszik el az ember, és az alvás sem lesz olyan pihentető. Ha mégis késő este vagy kénytelen enni, a következő ételeket tedd tiltólistára, ha nem akarsz egész éjszaka forgolódni!

Te tényleg futsz? Hogyhogy nem vagy vékony?!

A futás nemcsak azoké, akiknek futóalkata van. Ezt már nagyon sokan bizonyították szerte a világban. Pocakos ultrafutók, nagyfenekű félmaratonisták, rövidlábú hosszútávfutók… ott vannak mindenhol. Oké, nem az elitben, és végképp nem a világcsúcstartók között, de a mindennapokban, a nemzetközi futóközösségben igen, és ez így van jól.

A jegelés mégsem a legjobb megoldás izomfájdalom esetén?

Lesérültél, az első dolgot pedig a jegelés? Tény, hogy a legtöbb embernél ez rögződött be a leginkább, ám egy szakember szerint nem ez az első dolog, amire igazán szükség van ilyenkor!

Mit tegyél, miután célba értél a maratonon?

A hónapokon keresztül zajló kemény edzésmunka meghozta a gyümölcsét: célba értél a maratonon. Szuper és gratulálunk hozzá! Viszont mindaz, amit teszel – vagy nem teszel meg – a célba érkezést követően, meghatározza, hogyan tudsz regenerálódni és mikor tudsz ismét futócipőt húzni.

Üres gyomorral jobb futni, mint egy ütős reggelivel? Itt a válasz

Minden szervezet más: vannak, akik képtelenek elindítani a napot egy jó kis reggeli nélkül, mások délben fogyasztják el az első falatokat. De ha edzel, mi legyen a reggelivel?

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Ne fuss el a kedvezmények mellett!

Csak 1785 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem