Borítókép: A futócipőgyártás (potenciális) csúcsa: Az Adidas Solarboost nyomában

A futócipőgyártás (potenciális) csúcsa: Az Adidas Solarboost nyomában

A német cég titkos laboratóriumába lestünk be.

Kezdő futóként anno nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a futócipőnek, de a térdem jelezte, hogy ezen sürgősen változtatnom kéne. Korábban rengeteget fociztam, így adott volt, hogy a teremcsukámban indulok neki kocogni, bár többen is ajánlották, hogy szerezzek be egy normális lábbelit. Hajthatatlan voltam, de 4-5 alkalom után beláttam, hogy ez így nem fog menni. Olyan szinten megfájdult a bal térdem, hogy lépni is alig tudtam. Egy hét után már úgy-ahogy ki tudtam nyújtani, de egy hónappal később még mindig nem volt az igazi. Jópár éve a saját káromon tanultam meg, mennyire fontos a kényelmes, és lábadnak megfelelő cipő, múlt héten az Adidas központjában pedig arról is megbizonyosodhattam, mennyi melót raknak bele a németek a legújabb csukáikba.

A Nürnberg melletti Herzogenaurachba kaptam meghívást, ahol Adolf Dassler utódai konstans új megoldásokon törik a fejüket. A májusban érkező Solarboost ugyan nem repít a felhők fölé, de a helikopterek gyártásához használt megoldások is visszaköszönnek majd az új csúcscipőben, melynek előállítása során a NASA eszköztárába is belekontárkodtak a németek.

Büszkén mondhatom, hogy mi vagyunk az első cég, amely ezt a fajta csúcstechnológiát alkalmazza a cipőiben. A Futurecraft koncepció lényege, hogy a hagyományos megoldásokat ötvözzük a legmodernebb csúcstechnológiával. Ennek megfelelően olykor a hagyományos szabási megoldásokra hagyatkozunk, miközben 3D-nyomtatással tökéletesítjük a prototípusokat. A kettő nem zárja ki egymást, nem szabad a múlt tapasztalatait figyelmen kívül hagyni. A Solarboost tervezése során tulajdonképpen fél évet töltöttünk azzal, hogy tanulmányozzuk a repülőgépgyártás során is felhasznált technológiát, tudnunk kellett, hogyan ültetjük át ezeket a módszereket a cipőgyártásba
magyarázta Falk Bruns.

A lábbeli egyik vezető designere azt is elmondta, hogy a Solarboost előállítási folyamata nagyban különbözött az elődeiétől. A megszokottnál sokkal több prototípust készítettek, azokat pedig folyamatosan tesztelték. Marius Jung így mesélt a projekt hajnaláról:

Minden a kultúránál kezdődik, a fogyasztók véleménye számunkra a legfontosabb. Megkérdeztük őket, hogyan képzelik el az ideális futócipőt, mégis csak az a legfőbb célunk, hogy az ő igényeiket kielégítsük. Emellett az is fontos, hogy a lehetőségekhez képest az egyszerűségre törekedjünk. A Solarbooston is minden egyes négyzetcentiméternek funkciója van, nem engedhetjük meg magunknak, hogy felesleges anyagokat hagyjunk a cipőn, hiszen azzal is csak növelnénk a tömegét, ami lassítja a futót.

Utóbbira nem panaszkodtak a német cég hivatásos tesztelői, akik minden egyes változattal 400 kilométert loholtak, majd megosztották tapasztalataikat a fejlesztőkkel. A visszakapott futócipőket tüzetesen megvizsgálják a központban, így döntik el például azt is, melyik résznek kellene egy kicsit rugalmasabbnak lennie, vagy éppen azt, hogyan lehetne még tökéletesebbé tenni a talprészt. A tesztek során speciális kamerákkal és érzékelőkkel dolgoznak a szakértők, a hangárméretű teremben olyan titkos munka zajlik, hogy itt még fotóznia sem szabadott senkinek.

A Solarboost színkombinációira is nagy figyelmet fordítottak az Adidasnál, külön csapat dolgozott ezen, akik stílszerűen a Nap jellegzetességeit is felhasználták a fejlesztés során. A napkelte utáni néhány másodpercben észlelhető zöld sugárról mintázott modell az egyik legütősebb verzió lett. A tervezők szerint a Solarboost a futócipők csúcsa, ami minden igényt kielégít. Párnázottsága révén hosszabb távokra is ideális, a lábfej elülső részének rugalmassága okán a gyors 5k-kra is nagyszerű választás. Szerencsére a legnagyobb hibája, hogy még nem jött ki, de már erre sem kell sokat várni: májusban érkezik az Solarboost.

Ha Németországban jársz, mindenképp ugorj be Nürnbergbe, a vár egyszerűen csodálatos. Közösségi futásunk végcélja is ez volt, de a napfelkeltét a ködös idő sajnos megvétózta. Egyszer még visszatérek, akkor talán az időjárással is nagyobb szerencsém lesz.