Borítókép: A tengerparti futás fantasztikusan fejleszt – eláruljuk, hogyan!

A tengerparti futás fantasztikusan fejleszt – eláruljuk, hogyan!

Forrás: Getty Images
Ha tengerparti nyaralásra mész, mindenképpen próbáld ki a mezítlábas futást a parton, a homokban, mert nagyon hasznos a teljesítményed javítása szempontjából.

Szakértők szerint akár heti-kétheti egy mezítlábas, tengerparti futást is érdemes lenne beiktatni a programodba, mert számos előnnyel bír. Nyilván, nekünk az ország adottságaiból kifolyóan ezt képteleség beiktatni, a nyaraláson viszont mindenképpen ajánlott kipróbálni! De mik is a homokban futás előnyei?

  • Mivel egy instabil felület, a stabilizáló izmokat is erősíti, nem csak a lábszáradban, de csípőd és törzsed esetében is. Ha például gyakran futsz terepen, ez nagyon hasznos, mert olyan formában dolgoztatja meg ezeket a stabilizáló izmokat, amiket a hegyi futások nem.

  • Nagyjából 10%-kal nehezebb mezítláb futni a homokban, mint egyébként, így olyan formában fejleszthet, hogy közben nem futsz nagyobb intenzitással, sem hosszabban. Az aerob és anaerob kapacitást is javítja, úgyhogy hajrá!

  • Mivel nagyon puha a talaj, minimális a sérülésveszély, így ez egy igazán ízületkímélő edzés tud lenni, ami konkrét sérülés esetén is kifejezetten hasznos.

  • Tudományosan bizonyított, hogy a víz közelsége és látványa megnyugtat és csökkenti a stresszt. Nem csak testileg, de lelkileg is fantasztikusan feltölt a tengerparti futás, érdemes bevetni.

Mivel, nekünk magyaroknak csupán a nyaralásunkon van esélyünk a tengerparton futni, ne hagyd ki ezt a szuper lehetőséget, és legalább abban az egy-két hétben élvezd ki alaposan!