Borítókép: 4 gyakori kezdő futóhiba, amiről ideje leszokni

4 gyakori kezdő futóhiba, amiről ideje leszokni

Forrás: europress
Ha fűszeres ételeket eszel a verseny előtt vagy kimosod az mp3-lejátszódat is, az elég mély nyomot hagy benned ahhoz, hogy ne tedd meg még egyszer. Vannak azonban ezeknél kevésbé látványos rossz szokások is, amelyektől ideje megszabadulni.

Íme négy gyakori hiba, amit többet ne kövess el.

1. Túl gyorsan kezdtél
A felkészülés során nevezz be néhány rövidebb versenyre. Minél többet versenyzel, annál könnyebben találhatod meg a megfelelő tempót és csökkenhet az esélye annak, hogy elfutod a táv elejét. A tapasztalat és a gyakorlás fontos, ezért érdemes hosszabb futásokat is beiktatnod a felkészülési időszakban.

2. Szúr az oldalad
Leggyakrabban a túl gyors kezdés vagy a helytelen táplálkozás miatt érezhetsz fájdalmat. Ha 1 óránál hosszabb versenyen indulsz, egyél verseny előtt 3-4- órával egy legalább 300 kalóriás ételt. Ha rövidebb a verseny, csökkentsd 200-ra a bevitt kalóriák mennyiségét és ezt 2 órával a rajt előtt fogyaszd el.

3. Rosszul vagy az ételtől / Nem ettél
Minden órára számolj 30-60 g szénhidrátot és 350-700 ml folyadékot. Ha ideges vagy, inkább folyadék formájában vidd be ezeket, például sportitallal vagy géllel. Érdemes a felkészülés során a megfelelő alapanyagokat, ételeket is megtalálnod, a verseny előtti napokban és közvetlenül a rajt előtt semmi újat ne próbálj ki! Éhgyomorral pedig semmiképp ne indulj versenyen.

4. Nagyon ideges vagy
A legjobb, ha minimalizálod a verseny előtti stresszhatásokat. Menj el a helyszínre, sétálgass és próbálj meg kikapcsolódni – tanácsolja Barbara Walker, sportpszichológus. Ha más városban, vagy országban lesz a verseny, érkezz egy nappal korábban, hogy megismerd a környezetet. Segíthetnek bizonyos rituálék is a stressz csökkentésében: előző este készítsd ki a cuccaid, hallgasd a kedvenc számaid, vagy igyál citromfűteát.