futás,anti-ageing,edzés

EZ a 2 edzéstípus védi meg a sejtjeidet, és tart fiatalon

Forrás: Getty Images
Nem mindegy, milyen edzéstípust űzöl, ha szeretnéd lelassítani az idő múlását!

Az nem kérdés, hogy bármit is sportolj, az jót tesz neked, és segít abban, hogy tovább maradj egészséges és fitt. Viszont nemrég egy tanulmányból kiderült, hogy nem minden edzéstípus hatékony ugyanannyira ebben a tekintetben.

Az European Heart Journalban tették közzé azt a kutatást, amelyben 266 nem túl aktív életmódot folytató egészséges fiatalt vizsgáltak meg. Négy csoportra osztották őket, voltak, akiknek állóképességi edzéseket kellett végrehajtaniuk, mások a HIIT-et kaptak, és volt súlyzós köredzést végző csoport is. A negyedik szakasznak ugyanazt kellett csinálnia, mint eddig, és az nem volt túl sok. Mindannyian heti háromszor 45 percig csinálták a tréningeketn fél éven keresztül, így mennyiségi és gyakorisági különbség nem volt.

A kutatók a telomereiket vizsgálták meg, aminek az a szerepe, hogy óvja a kromoszómát a sérüléstől, ami az öregedéshez is vezet. A végén egyértelmű volt, hogy mely edzéstípus a leghatékonyabb: az állóképességi és a HIIT! Ezek során a telomorek nem csak hosszabbak lettek, de aktívabbá is váltak.

Bár érdekes vizsgálat, azt nem szabad elfelejteni, hogy a súlyzós edzésekre is nagy szükség van, hiszen az izmozat megtartása a kor előrehaladtával egyre nehezebb!