„Nem érzem azt, hogy a végére értem volna az útnak, amit a futásban magam elé képzeltem” –az idei Ultra-Trail Hungary harmadik helyezettjével, Belus Tamással beszélgettünk

„Nem érzem azt, hogy a végére értem volna az útnak, amit a futásban magam elé képzeltem” –az idei Ultra-Trail Hungary harmadik helyezettjével, Belus Tamással beszélgettünk

Tamásról tavaly ősszel már írtunk, ő az a nyíregyházi futó, aki kisebb súlyfeleslegétől megszabadulva valódi szárnyalásba kezdett terepfutóként. Az idei tavasz egyik nagy vállalása számára az Ultra-Trail Hungary volt, ahol elképesztően jó időt ment, mely ráadásul a férfi harmadik helyre repítette. Ezzel a futásával végérvényesen az élmezőnybe juttatta magát. Én pedig kíváncsi voltam, hogyan élte meg ezt az elképesztő sikert.

- „Az UTH-n a hosszún megyek jövőre is. 2016-ban 18.12 volt az időm, idén 16.56 jövőre 15.30 a terv, de 15 órán belüli a titkos vágy. Ez persze majd nagyban függ az időjárástól is.” Ezt mondtad nekem tavaly novemberben… Most pedig mentél 12.45-öt. Ez iszonyúan komoly idő. Mikor körvonalazódott benned, hogy sokkal-sokkal jobb lesz ez az Ultra-Trail Hungary, mint amit korábban gondoltál?

- Jól sikerült az alapozás, a sérülések és a betegségek is elkerültek és a tavaszi felkészülési versenyeken is jó időket mentem, ezért nagyon bíztam benne, hogy ha jók lesznek a körülmények, akkor egy 14 órán belüli futás is bennem van. A körülményekre pedig igazán nem lehetett panasz. Az éjszakai szakaszon nagyon kellemes volt a hőmérséklet, szinte teljesen száraz volt a pálya és meleg is csak délre lett igazán. Én minden fontos versenyre részletes időtervet készítek és verseny közben is követem, hogy hogyan állok a tervhez képest. Hajnalra már látszott, hogy ha tudom ezt a tempót tartani, akkor sokkal jobb lehet az időm a megálmodott 14:20-nál.

- Az Ultra-Trail Hungary egy igen rangos esemény, a legnagyobb hazai terepfutóverseny és elhoztál egy harmadik helyet. Milyen érzés volt így célba érni?

- Az elmúlt 6 hónapban háromszor is dobogóra tudtam állni kisebb versenyeken, de azok egyáltalán nem készítettek fel erre az érzésre. Amikor Visegrádon (81,4 km-nél, a szerk.) mondták a ponton, hogy 3-4 perce vagyok a dobogótól, szinte pánikba estem. Egészen addig nagyon jól tudtam koncentrálni a saját versenyemre és fontos volt, hogy továbbra is figyeljek arra a tempóra, amit a verseny végére elterveztem. Ehhez kellett kicsit a húgom (Elek-Belus Fruzsi) dorgálása is. Ha nincs ez a higgadtság, akkor nem hiszem, hogy sikerülhetett volna ilyen időt futnom. Az UTH befutója pedig alapból hihetetlen hangulatú dolog, de így még inkább az volt. Orosz Anita vezette fel bringával az utolsó párszáz méteremet, törte az utat a járókelők között, a kordonoknál pedig egy mondatban hangzott el hogy Belus Tamás és hogy harmadik hely. Felejthetetlen élmény lesz…

Olvasd el ezt is!
ultrafutás, terepfutás, fogyás, Ultra-Trail Hungary
forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
Belus Tamás a 2017-es UTH-n még egész más minőségben futott.

- Néztem az eredménylistában, hogy jó darabig kerülgettétek egymást Gyurkó Péterrel. A Skanzenhez már jó pár perccel előbb érkeztél. Onnan milyen lelkiállapotban tetted meg az utolsó km-eket?

- Többen is mondták, hogy milyen mosolygós voltam a verseny alatt végig. Ez tényleg így volt, nagyon élveztem a futást, a törődést és a biztatást a pontokon, a remek futók (főleg Oszaczki Géza és Gyurkó Peti) társaságát. Amikor viszont az utolsó hegyről lefelé le tudtam szakítani magamról az addig harmadik helyen álló szlovén srácot… Hát akkor azonnal megváltozott a hangulatom. Az addigi lazaság egy pillanat alatt eltűnt, a stressz szinte teljesen elöntött, ami lehet, hogy a futásomnak jót is tett (egész jó időket mentem a végén), de például a skanzeni ponthoz már nagyon feszülten érkeztem, hiszen nem tudtam, végül mekkora előnyt tudtam kiépíteni azon a lejtmeneten. Aztán a városba beérve megnyugodtam kicsit, a Bükkös partján már a flow is megérkezett, az óvárosban pedig…ott visszajött a szokásos vigyorgásom és csak élveztem azt a pár percet, ami még maradt a versenyből.

- Egyébként milyen instrukciókat kaptál az Ultra-Trailre az edződtől?

Az időtervem az erősségeimre épített: az emelkedőket megnyomni a lejmenetekben pedig lendületesen, de kockázatok nélkül haladni. Barát Gabi igyekszik mindig a földön tartani és elérni, hogy egy ilyen hosszú versenyen tényleg jól osszam be az erőmet. Például átbeszéltük, hogy 2 óra körüli idővel is fel tudnék érni Dobogókőre, de vissza kell, hogy fogjam magam, és 2:20 lesz az az idő, ami elég erőt hagy majd a verseny legfontosabb szakaszára – a végére. Ez volt szerintem a verseny egyik kulcsa.

- Mi volt a frissítésed alapja?

- Hammer gélek, a pontokon kapott Hammer iso, víz és a végén pár pohár kóla. Ezen kívül csak egy fél szelet vajas kenyeret ettem Lepencén és egy-egy pohárral a két levesből, amik nagyon jól estek. A gyomrom elég érzékeny sajnos, ezért napokkal a verseny előtt már nem ittam kávét, nem ettem tejtermékeket és rostosabb dolgokat. A verseny alatt pedig próbálok mindig a pontok előtt enni, hogy ne kívánjam meg azokat a dolgokat, amiket futás közben nem bír annyira a gyomrom. Az olivát, a sajtot, az uborkát például nagyon meg tudom kívánni ilyenkor, de sajnos jobb inkább távol tartanom magamat tőlük. Szerencsére be is vált a dolog, semmi gond nem volt a gyomrommal.

ultrafutás, terepfutás, célegyenes, Ultra-Trail Hungary
forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
A célegyenesben Tamás, aki a harmadik helyen ért célba idén, 12.45-ös idővel.
Olvasd el ezt is!

- Volt bármilyen nehézséged a futás során?

- Igazából semmi. Bár rögtön azzal kezdődött a verseny, hogy az órámon nem indult el a track, Pilismarót után le is jöttem kicsit az útvonalról, vissza kellett mennem, megkeresni a jelzést (egy szép széles útról a sűrűbe vezetett be egy leágazás), de az a 6-7 perc, amit veszítettem sem billentett ki a fókuszból. Aztán Pap-rét felé, amikor sokáig teljesen üres pályán futottam, nehéz volt tartani a tervezett tempót, illetve a végén már itt-ott tört nyomott a cipő. Ahogy láthatod ez egy nagyon rövid lista és semmi komoly dolog nincs közöttük.

- Hogyan alakult a súlyod az elmúlt hónapokban? Tovább fogytál a tavaly őszi 79 kg-hoz képest?

- Ebből már nem igazán lehetett tovább, de sikerült szépen megtartani a súlyt. És mivel fogyni már nem kell tovább, kicsit kalóriadúsabban eszem, ami egyértelműen pozitívan hat az edzésekre és a versenyekre is.

- Igazi sikertörténet a tiéd. Egykor volt túlsúlyos futóból ma a mezőny legelején vagy. Mi lehet most a további cél?

- 4 hét múlva Mozart 100, augusztus végén TDS, úgyhogy túl sokat nem ülhetek a babérjaimon. Nagyon örülök ennek a harmadik helynek, bár a futott időnek még inkább. De nagyon sokat kell még tanulnom és egyáltalán nem érzem azt, hogy a végére értem volna az útnak, amit a futásban magam elé képzeltem. Ráadásul egy dolog egyszer, egy „kampánnyal” kihozni magadból egy jó eredményt, és más dolog újra és újra a legjobbak között lenned. Sok srác és lány van, akik példát mutattak nekem az elmúlt tíz évben. Klassz dolog lenne, ha egyszer én is inspirálhatnék másokat… És persze szeretném még nagyon sokáig egészségesen, a sérüléseket elkerülve élvezni ezt a sportot.

ultrafutás, terepfutás, dobogósok, Ultra-Trail Hungary
forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
Tamás a dobogón a szlovén Ivan Hrastovec és Kiss Miklós mellett.

Nyitókép: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal.

Tovább olvasok
Fusd át a telet: 10 tanács, hogyan kezdj hozzá!

Legtöbbünk számára befejeződött a 2018-as év versenyszezonja. A rövidnadrágok és futópólók a szekrény mélyére kerültek, a hosszú, termo gatyák és meleg felsők pedig előre. Legalábbis a futók egy részénél.

Futás a pályán vs. az utcán - Melyik miért jó?

Nagyon fontos, hogy változatossá tedd az edzéseidet, hiszen így érhetsz el jó eredményeket, ráadásul sokkal motiváltabbá válhatsz.

Gyakorlatok farizomra, amiket akár naponta is végezhetsz, hogy megelőzd a sérüléseket

Azt tudjuk, hogy a futás szempontjából muszáj kellő mennyiségű időt szánni a farizmok erősítésére, hiszen így elkerülheted a sérüléseket.

A hét befutói: Karácsonyi ajándékötletek futóknak

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

Ezért érdemes futóként rendszeresen sétálnod

A keresztedzés és a regeneráció szempontjából is jó ötlet, ha minden nap egy kicsivel többet sétálsz a megszokottnál.

Megdőlt a 24 órás futás női világcsúcsa!

Az amerikai Camille Herron az elmúlt hétvégén mintegy 2 km-rel többet futott 24 óra alatt, mint az előző csúcstartó, lengyel Patrycja Bereznowska.

EZ a 2 edzéstípus védi meg a sejtjeidet, és tart fiatalon

Nem mindegy, milyen edzéstípust űzöl, ha szeretnéd lelassítani az idő múlását!

40 feletti futó vagy? Akkor még több fehérjét kell fogyasztanod!

Ha elmúltál már 40 éves, bizonyára könnyes szemekkel gondolsz vissza azokra az időkre, amikor gyorsan tudtál regenerálódni egy kemény futás után.

A csúnya karácsonyi pulcsi már a múlté - a futóknál a szarvasos póló hódít!

Vicces karácsonyi videóval rukkoltak elő a Runnabe srácok. Mutatjuk is!

Így segít a lassú futás abban, hogy jól menjen a gyors

Ha lazább tempóban futsz, azzal sokat tehetsz azért, hogy a gyorsabb futásokkal se legyen probléma.

Furcsa, de állítólag hatásos: Így működik a regenerációs cipő

Egyre több helyen találkozni a furcsa kinézetű OOFOS cipőkkel, amik állítólag felpörgetik a regenerációt. Mutatjuk, mit érdemes róluk tudni.

5 szuper téli üzemanyag, ami ellát energiával és tápanyagokkal

Annak ellenére, hogy lehűlt az idő, most is könnyen találhatsz olyan szezonális finomságokat, amik kellő energiát adnak a futáshoz.

Bőrápolási tippek téli szabadtéri futáshoz

A hidegebb évszakokban sem kell futógépre korlátoznod az edzéseidet, csak készülj fel rendesen.

A hosszú futás után egész nap csak aludnál? Ez áll a háttérben!

Ha épp olyan időszakodban vagy, amikor a hosszú fuáts után az egész napod ágyban fetrengéssel telik, olvass tovább...

Ezzel a módszerrel akár kétszer több kalóriát égethetsz futás közben

Több kalóriát szeretnél elégetni futás közben? Nem lehetetlen!

A hét befutói: 2019-es futó-újdonságok

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

5 gyakorlat és 4 ötperces edzésterv a kockás hasért, erős törzsért

Építsd be őket az edzéstervedbe, ha erősíteni szeretnél, vagy a stabilitásodon, egyensúlyodon, állóképességeden fejlesztenél.

1 hét nem futás 10 hét edzését teheti semmissé – így maradj formában a rohanós decemberben is

Tudjuk, tudjuk, nagyon feszített a december, és megeshet, hogy nem jut időd futni...

Így segít a kutyád abban, hogy jobb futóvá válj

Nem csak azzal segít sokat egy négylábú, hogy elmegy veled futni!

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában.

Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet.

Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet.  Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

RUNNER'S WORLD 6 LAPSZÁM

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem