Borítókép: Szabad-e betegen futni?

Szabad-e betegen futni?

Versenyre készülsz, de hetek óta csak fújod az orrodat? Vagy hirtelen belázasodtál, de közeledik a nagy nap? Megmutatjuk, mit tehetsz.


Betegen edzeni igencsak kemény dió. A legtöbb futó kiválóan alkalmazza a nyaktesztet, hogy megállapítsa, ajánlatos-e futnia vagy sem. Ha felsőlégúti megbetegedésben szenvedsz, ajánlatos elnapolni az edzést és a versenyzést akkorra, amikor a tünetek már csak a nyaktól felfelé eső részeket érintik. Ha lázas vagy, köhögsz, be vannak gyulladva a nyaki nyirokcsomóid, izomfájdalmaid vannak és rossz a közérzeted, egyáltalán nem ajánlatos sportolnod.
William O. Roberts, a Runner's World amerikai kiadásának szakértője most megosztja velünk személyes tapasztalatait is.
"Általában jobban érzem magam edzés után, ha csak nyaktól felfelé kínoznak tünetek. Ha azonban edzés közben vagy után mégis rosszabbul lennék, azonnal abbahagyom. Reggel, mikor felkelek, az első dolgom, hogy ellenőrzöm a pulzusom. Ha a megszokottnál 10-15-tel többet ver a szívem percenként, csökkentem vagy elhagyom az edzést. Ha a tünetek nyaktól lefelé is kínoznak, eszembe sem jut edzeni.
Azért kell nagyon alaposan megfontolni az edzést, amikor vírus okozta megbetegedésed van, különösen, ha ez izomfájdalmakkal is jár, mert a vírus a szívedet is megtámadhatja, és ezesetben hegesedés keletkezhet a szívizmon, vagy be is gyulladhat. Nem tudom pontosan, ezt ki és mivel bizonyította, de engem megijeszt. Tudjuk, hogy a gyulladást okozó vírusok az egész keringésre hatással vannak, és bekerülnek a fő artériákba is. Szóval ha vírussal a szervezetedben versenyzel vagy edzel, veszélyeztetheted az egész keringésedet.
Ha egy megfázás az évnek ebben a szakában heteken át tart, akkor az sajnos lehet, hogy allergia. Ezt mindenképp érdemes kivizsgáltatni, mert ha megfelelő kezelést kap az allergia, akkor nyugodtan lehet futni vele."