Borítókép: Mi a teendő életed első félmaratonja után?

Mi a teendő életed első félmaratonja után?

Íme néhány tipp, mit tegyél percekkel, órákkal, napokkal és hetekkel az első félmaratonod után. (És persze akkor sem kell másképp tenned, ha nem ez volt az első.)


Heteken át kitartóan edzettél, és teljesítetted életed első félmaratonját? Gratulálunk! Eljött az ünneplés – és a regenerálódás – ideje. Amint beérsz a célba, elkezdheted megtenni az első lépéseket affelé, hogy minél kevesebb izomfájdalommal, és a szervezeted minél jobb újratöltésével mihamarabb visszarázódj a régi kerékvágásba.
Miután célba érsz: Folytasd gyaloglással! Ha mozgásban maradsz, akkor a szíved friss, oxigéndús vért küld szét a testedbe. 30 percig lehetőleg ne nagyon állj meg, és ne ülj le! Sétálj el élelemért, és az első félórát töltsd azzal, hogy elfogyasztasz nagyjából 300 kalóriányi egyszerű szénhidrátot (pl. banánt).
Ha hazaérsz: Áztasd be a lábad hideg vízbe 15 percre, hogy megelőzd a gyulladást. A délután folyamán menj el háromszor 10-30 perces sétára. Amikor pihensz, polcold fel a lábad. Egyél kis adagokat 2-3 óránként. Ételed 25 százaléka fehérje, 20 százaléka zsír, a többi része pedig összetett szénhidrát legyen. Igyál sok vizet vagy sportitalt – fontos, hogy a vizeleted halványsárga legyen.
A következő napokban: Folytasd a hidratálást. Menj el masszőrhöz, vagy masszírozd az izmaidat habhengerrel. Ha nagyon szenvedsz, kérj az orvosodtól gyulladáscsökkentó gyógyszert. Minden másnap végezd el a következő edzést: gyalogolj tíz percet, majd a következő 10-20 percben fuss bele a sétába minden percben néhány másodperc erejéig. Ez segít, hogy helyreálljon a vérkeringés az izmaidban.
A következő hetekben: Szép lassan adagold visssza a futást a mindennapjaidba. Azokon a napokon, amikor nem futsz, sétálj vagy végezz keresztedzést. Ha éget a vágy, hogy újra versenyezz, legalább három hetet várj egy következő 5K-ig, és újabb hármat a hosszabb távokig.