zsírfogyasztás,zsírok

Lehet, hogy te is túl sok zsírt eszel? Most megtudhatod!

Forrás: Getty Images
A kiegyensúlyozott táplálkozásnak épp olyan fontos része a jó zsírok fogyasztása, mint a fehérjék és a szénhidrátok jelenléte. De te tudod pontosan, mennyi zsírt kellene enned?

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a hízást a zsírfogyasztás okozza, pedig épp hogy fogyni lehet attól, ha elegendő - de nem túl sok - zsírt eszel. De mennyi is ez az ajánlott mennyiség?Avigdor Arad professzor, a Mount Sinai Physiolab igazatója nemrég elmondta, mire érdemes figyelni.

A mennyiségnél sokkal lényegesebb szempont a zsírfogyasztással kapcsolatban a minőség
vallja a szakértő.

Ott van például a ketogén diéta, ami az alcsony szénhidrát, a korlátozott fehérje és a magas zsírbevitelre épít.

Ha valaki így szeretne étkezni, és megfelelő mennyiségű kalóriát fogyaszt, mellette a teste jól tudja hasznosítani a zsírt, jó az anyagcseréje, és persze jó minősésű zsírokat eszik, akkor ez a módszer abszolút jó ötlet.
vallja dr. Arad.

Nem mindegy, milyen zsírt eszel

Mit gondolsz, a sajtburgerben egészséges zsírok vannak? Az egyszeresen telítetlen zsírok, amik a magokban, az avokádóban találhatóak, nagyon egészségesek, csak úgy, mint mondjuk a lazacban vagy a dióban található többszörösen telítetlen zsírok.

De ott vannak a telített zsírok, amik többnyire az állati eredetű termékekben találhatóak - ezekről általában megoszlik a szakértők véleménye. Dr. Arad szerint ezeknek a fogyasztása csakis az egyéntől függ, attól, mit okoznak nála ezek a zsírok, emelik -e a koleszterinszintet, és a test megfelelően tudja -e ezeket feldolgozni. A szakember szerint a paleo és a keto diéta követői általában az átlagosnál több telített zsírt fogyasztanak, viszont úgy is lehetnek nagyon egészségesek.

lazac,zsír
Forrás: GettyImages

Tiltólistán a transzzsír

Ami a legfontosabb, az az, hogy hanyagold a mesterséges módszerrel, hidrogenizálás során keletkező transzzsírokat, amik a 2-es típusú diabétesz, szívbetegségek és a magas koleszterin okozói. Ezek főképp margarinokban, készételekben, levesporokban, előre csomagolt áruban, gyorsételekben találhatóak.

Ezért kellenek nagyon a jó zsírok

Dr. Arad szerint a zsírt a test könnyen el tudja raktározni, majd energiává alakítani. ,,Ősidők óta eszünk zsírt, a test hozzászokott a zsír felhasználásához" - vallja a szakember.

Az avokádó, az olíva olaj, a halak, bizonyos húsok rengeteg jó zsírt és vitamint tartalmaznak, amik nlkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Az omega3 és omega 6 zsírsavak pedig nagyon fontosak a szív és érrendszer megfelelő működéséhez.

De mennyi a napi ajánlott mennyiségű zsír? Ez nagyon sok dologtól függ!

80 gramm, 100 gramm, 200 gramm - ez mind attól függ, milyen egészséges zsírokat fogyasztasz. A legfontosabb, hogy meglegyen a napi megfelelő mennyiségű kalóriabevitel, egészséges ételekből. Azt, hogy pontosan ki mennyi zsírt ehet, dietetikussal érdemes megállapítani, de ha jól működik a test, és egészségesen étkezünk, lehet bőségesen jófajta zsírokat fogyasztani.
vallja Dr. Arad.