10 hasznos zsírforrás futóknak
Ilyen az egészséges csontokért felelős D- és K-vitamin, az E-vitamin, amely abban segít, hogy a tested ne mondja fel a szolgálatot. Az omega-3 zsírsavak – melyek a lazacban, dióban és őrölt lenmagban fordulnak elő – gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak. A többszörösen telítetlen zsírsavak – melyeket nagy mennyiségben tartalmaznak a diófélék, az avokádó, a magvak és az olívaolaj – gyulladáscsökkentők, így a kemény edzések után segítenek helyreállítani az izomszövetek mikrosérüléseit és a csontlebomlást.
• Dió / 18,5 g (14 fél)
Az omega-3 ritka növényi forrása
• Mogyoróvaj / 16 g
A telítetlen zsírsavak, rostok és fehérje elsőrangú forrása
• Repceolaj / 15 ml
Nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő hatású ALA omega-3 zsírsavat
• Olívaolaj / 15 ml
Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, javítja a vérnyomást
• Mandula / 14 g (23 szem)
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak és a vérkeringést serkentő E-vitamin kiváló forrása
• Lenmagolaj / 15 ml
A lenmagot meg kell őrölni, hogy felszabaduljanak a tápanyagok. A hidegen préselt olaj a szív egészségének megőrzésében szerepet játszó zsírokat tartalmaz
• Pisztácia / 13 g
E-vitamint, rostot, luteint és zeaxantint tartalmaz – melyek a szem egészségét őrzik
• Lazac / 6 g
A szív egészségének megőrzéséhez fontos omega-3 zsírsavakat tartalmaz; a konzervben (a szálkákból származó) plusz kalcium található
• Avokádó / 5 g
A „rossz” LDL koleszterin szintjét alacsonyan tartó, egyszeresen telítetlen zsírsavak kiváló forrása
• Búzacsíra / 1,5 g
Létfontosságú B-vitamonikat és cinket tartalmaz, amely az immunrendszert turbózza fel