Versenyek, új célok és sok-sok tapasztalat: Így telt állandó szerzőnk, Judit elmúlt fél éve a futást tekintve

terepfutás,terepultra futás,edző,futás edzővel,futóverseny,terepfutóverseny,félmaraton
Forrás: https://www.facebook.com/Terepfutas.hu/

Darálom az edzéseket hétről hétre, hónapról hónapra és egyre inkább tisztul a kép a reálisan tervezhető, vágyható célokkal kapcsolatban. Most már nincsenek látványos, nagy változások, mint az év elején, akár a súlyomat, akár az edzésekkel kapcsolatos érzeteket illetően. Minden klassz, minden szuper, csak futni kell!

Bő fél év telt el azóta, hogy Jakus Bélához szegődtem. Érdekes, hogy amióta a tanítványa vagyok, többek kérdezték, hogy igaz-e Béla szigorúsága, mit mond, ha nem precíziós pontossággal végzem el a kiszabott futóedzést. Mielőtt a tanítványa lettem volna, nem tudtam arról, hogy milyen edző. Hogy szigorú lenne például. Annyit hallottam róla, hogy vannak igen eredményes tanítványai és ez vonzó volt természetesen. Mi másért kerestem volna őt magam is, mint a vágyott eredményességért, ami esetemben javuló futásteljesítmény volt. Ehhez kellett fogynom, nem várhattam ugyanis kizárólag Béla edzői munkájától a javulást, változatlan súly mellett. Tavaly decemberben kezdtük a közös munkát, mint ahogyan tavaly decemberben találkoztam Évával is, aki táplálkozási kérdésekben vált a segítőmmé. Az edzések és a fogyás együttes hatása iszonyatosan gyorsan megtette a hatását.

Nem akartam én versenyekre járni, nem is érdekelt kezdetben a versengés műfaja. Túlsúlyos, edzetlen futóként más sem hiányzott az életemből, mint azok az „élmények”, amelyek még inkább szembesítenek a hiányosságokkal. Azt képzeltem, hogy a hiányosságok orvoslását követően meglátom, milyen motivációm lesz ismét rajthoz állni itt-ott. Lett is, hamarabb, mint vártam. Az év első felében öt eseményen álltam rajhoz. A Bükki Fun Run-on, a Vértesi Terepmaratonon, a Mátrabérc Trail-en, Tatán a 14 km-es tófutáson és a 4UP4DOWN kihíváson. Mindegyik jól sikerült és mindegyik sokat adott ahhoz, hogy a következő vállalások még jobban menjenek.

terepfutás,terepfutóverseny,fogyás,edző,futás edzővel
forrás: Bal oldali kép Veitsch Ultra-Alpin-Marathon honlapja, jobb oldali kép Terepfutás.hu Facebook oldal.

2017. júniusában és egy évvel később. ''Az edzések és a fogyás együttes hatása iszonyatosan gyorsan megtette a hatását.''

Júniusban a 4UP4DOWN előtt pár nappal beugrottam még egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra is Fülöp Tiborhoz, a Sportorvosi Központba. Régóta tolódott ez a vizsgálat, ami előtt Béla az évekkel korábbi pulzuszónáimat vette figyelembe. Egyébként bőven fejlődőképes voltam azokon is. A vizsgálatról részletesen egy későbbi cikkben írok. A lényeg, hogy mostanra – a korábbi állapotomat tekintve – igen alacsony zónákban végzem az edzéseim jelentős részét. És persze ahogy az törvényszerű, adott zónában egyre gyorsabban tudok futni. Az van bennem, hogy ez az év a jövő évi hosszabb távú tervek megalapozását célozza. Rengeteget kell még erősödnöm. Valójában állati izgalmasnak tartom ezt az egészet. Mindig izgatottan bogarászom át a következő hetek futásait, amikor megkapom az új ciklus tervét és mindig izgatottan nézegetem a számokat a futásaim után. Látom és persze érzem is, amikor valami nem megy jól, meg azt is, amikor igazi flow élményem van egy-egy nehéz edzés közben. A feladatos edzéseket jobb szeretem, mint az alacsony pulzuson végzett komótos cammogásokat. Imádom, amikor lüktet a vér az ereimben, már-már hangosan dobog a szívem, zihálok, befeszül a combom az emelkedőn az iram miatt. Ilyesfajta futásokból átlagosan kettő van egy héten, illetve olykor a hosszabb futásba belekerül még 1-1 tempós szakasz.

Eltelt az év első fele, mostanra sokkal jobb állapotban érzem magam, mint amire számítottam ennyi idő alatt. Az idei évre, legalább is az első felére, a múlt év végén még nagyon nem terveztem semmit, és végül egész jól összeállt a versenynaptáram. Jövő hét szombaton például a GrossGlockner Ultra egyik rövidebb távját futom, ami 30 km, 1000 méternyi szinttel. Ez nem tűnik soknak, de tudva azt, hogy tendenciáját tekintve lejt a pálya, a benne lévő „kis” huplit komolynak gondolom. A verseny egyébként 2315 méterről rajtol, a versenyzőket részben busszal, részben felvonóval szállítják a helyszínre. A rajt után kb. 6 km-rel érjük el a legmagasabb pontot (Kapruner Törl, 2639 m), a számok mutatják, hogy ezen a szakaszon meredeken felfelé vezet az út, ráadásul a rajtot követően még lejtő is lesz a szintrajz alapján. Technikás, nem gyors pálya, én azonban egész magas pulzust kaptam, amit az emelkedőn biztosan tudok tartani, hogy lefelé mik lesznek a számok, az majd kiderül verseny közben.

terepfutás,terepfutóverseny,ultra-trail,fogyás,futás edzővel,edző
forrás: Az esemény weboldaláról
Weissee Gletscherwelt Trail (GWT 30): a GrossGlockner Ultra-Trail utolsó 30 km-e és ez pedig az útvonal szintrajza.

A következő cél a szeptemberi Wizz Air Félmaraton. 2013-ban futottam utoljára ezen a versenyen. Nincs semmilyen tét, csak futni egy „gyors” félmaratont. Az új pályát nézve, a szervezők kényszerhelyzetben lehettek, a klasszikus városligeti rajt/cél helyett, idén a Pázmány Péter sétányra került az esemény központja. A budai és pesti alsó rakpart a fő útvonal. A kedvenc fővárosi sík útvonalam, a Margitsziget benne lesz. Valójában jó lenne a 11 évvel ezelőtti PB-n javítani (1.41 volt). Van, aki szerint sima ügy, én azért szerényen úgy fogalmaznék, rajta leszek.

A félmaraton után három héttel a Valamar Trail hosszabb távjára megyek (56 km / 1800 m). Ismerősök elmondása alapján szimpatikusnak tűnik. Ráadásul az ősz eleji tenger majdnem olyan különleges, mint anno a decemberi, amikor a pisai félmaraton után ruccantunk le a tengerpartra. Sok magyar lesz, köztük bőven ismerősök is. Mi családilag utazunk, és már igen-igen várom.

Az ősz második felére is jó lenne még találni valami vállalható kihívást. Szemezek a Panoráma Trail-lel, felmerült a Naszály Trail, de számos más lehetőség is van… Azt gondolom, hogy november az utolsó hónap, amikor még látok esélyt a versenyzésre.

terepfutás,terepfutóverseny,fogyás,edző,futás edzővel,4up4down
forrás: Terepfutás.hu Facebook oldal
Norbival az idei 4UP4DOWN céljában marha fáradtan, de boldogan.

Az edzőmre, Jakus Bélára visszatérve még néhány mondat erejéig…mostanra azt gondolom, Béla nem azaz edző, akivel csak úgy lehet nagyon hobbiból futogatni. Aki kiír néhány futást a hétre, aztán vagy van kedvem megcsinálni, vagy nincs, vagy meg tudom csinálni vagy rendszeresen van valamilyen akadály, ami miatt nem megy. Komoly visszacsatolást vár minden héten, külön, az egyes edzések vonatkozásában és néhány mondatban globálisan is áttekintem az egészet. Jelzem, ha bármi nehézséget okoz, vagy, ha nagyon jól éltem meg egy-egy futást. Komolyan figyelek arra, hogy pontosan hajtsam végre, amit kér és kifejezetten zavar, ha ez valami miatt nem valósul meg. Egyszer-egyszer persze nálam is előfordult már pontatlanság, mentségemre, ritkán adódik kifejezett szándékosságból (ilyen is volt már persze). Eléggé rugalmasnak tartom, ha kitalálok egy versenyt, amelyen indulni szeretnék, a tervhez igazítja, még azon az áron is, ha módosítani kell a már kialakított programon. Szinte bármikor elérhető és nagyon rövid időn belül reagál minden kérdésemre. Nem tudom, kire mennyi időt szán a tanítványai közül, rám eleget ahhoz, hogy azt érezzem, törődik velem az edzőm. Nem mellesleg a héten a szegedi sárkányhajó VB-n volt a Dunai Sárkányok Vác csapatával, mint versenyző és edző és számos futamban világbajnokságot, illetve dobogós helyeket nyertek.

Többek között az 500 méteres futam világbajnokai lettek.

Az eseményről pedig izgalmas videó is készült, amit itt nézhetsz meg.

Egyébiránt pontosan holnap lesz egy éve, hogy egy szerencsétlen lépést követően eltörtem a lábam. A „semmi nem történik véletlenül” elve alapján, mondhatom, hogy ezt a törést meg kellett szenvedni ahhoz, hogy most itt tartsak futóként, ráadásul a benyomásaim alapján – törés ide vagy oda – a lábam ugyanolyan jól működik futás közben, mint annak előtte.

A Strava-n ide kattintva követhetitek a futásaimat.

„Megvan az elképzelésem a dolgokról, de ha valamilyen célt szolgál, tudok csapatjátékos lenni” – interjú Rakonczay Gábor extrém sportolóval

Rakonczay Gábor futó, ultrafutó, kétszeres Guinness-világrekorder óceáni evezős, az amerikai Év kalandja díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa, négyszeres óceánátkelő magyar hajós (forrás: www.rakonczay.com). Fiatal kora ellenére (37 éves) számos alkalommal szállt vízre, vitorláson és különböző evezős hajókon, hogy bravúros vállalásait teljesítse. Idén augusztusban Grönlandon töltött extrém túrázással közel egy hónapot, vasárnap pedig a Déli-sark meghódítására indult útnak.

Gondoltad volna? Ekkor égeted el a legtöbb kalóriát

Egy új kutatás érdekes eredményekre jutott azzal kapcsolatban, hogy a nap folyamán mikor égeted el a legtöbb kalóriát.

4 tipp, ha a hektikus mindennapok miatt nincs időd normálisan futni

Vannak olyan időszakok (főleg, amikor közeleg a decemberi hajtás), amikor úgy összecsapnak az ember feje felett a hullámok, hogy rengeteg futás kimarad, holott pont ez lenne az, ami segítene megszabadulni a stressztől és kiszakadni a mókuskerékből. Mi ilyenkor a teendő?

Így hatnak a 2019-es táplálkozási trendek a futókra

Sok olyan táplálkozási tipp van, ami kiállta az idő próbáját, de évről évre egyre több újdonság kerül napvilágra. Mutatjuk, jövőre milyen újdonságokra lehet számítani ezen a téren!

A hét befutói: Induljon az alapozás!

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

Készítsd fel a tested a téli futásokra!

Hamarosan egyre hidegebb és egyre sötétebb lesz, amikor mindenki nehezebben veszi rá magát a futásra. Viszont van pár dolog, amivel energikusabbá teheted magad és felkészítheted a szervezetedet a téli, kültéri edzésekre is!

Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (4. rész)

Egy futó magazin szerkesztőségében előbb-utóbb mindenki rákap a sportra. Kezdő és haladó kollégáinkat is kifaggattuk, merre járnak futni, ha kiszabadulnak az irodából.

Az ország legjobb testépítői egy helyen: ez a Superbody!

Idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a Scitec Nutrition által a legjelentősebb magyar testépítő verseny, a Superbody. A nemzetközileg is elismert megmérettetésnek november 17-én, a Vasas Jégcentrum ad otthont.

"A futás egy párkapcsolat önmagaddal" - egy amerikai Ironman írása

Meredith Atwood, Ironman-teljesítő, triatlonista érdekes nyílt levelet tett közzé a futásról. Ezt mi is megosztjuk veled, ha pedig elolvastad, írd meg a véleményedet, szerinted is így van-e?

3 tipp a bombasztikus off-szezonhoz

A futók számára sem ismeretlen fogalom az off-szezon, vagyis amikor nincs versenyszezon, azaz az alapozás időszaka, melynek során bőven jut idő az állóképesség, erő fejlesztésére, és nem a gyorsító edzéseken van a hangsúly.

Garda-tó félmaraton beszámoló: az Ébredj team is tiszteletét tette

Ha kacsingatsz a Garda-tó félmaraton felé, íme néhány infó!

5 őszi alapanyag, ami jót tesz neked

Futóként azért is érdemes mindig szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hogy ne szenvedjen hiányt a szervezeted vitaminokból, ásványi anyagokból és antioxidánsokból.

Az ebéd utáni séta több szempontból is jó ötlet

Sokan inkább ledőlnének aludni ebéd után, pedig sokkal jobb, ha ilyenkor is aktivizálod magadat és sétálsz egyet.

Miért sírnak annyian a maratonokon - még azok is, akik nem futnak?

Egy sportpszichológus elmondja, miért hatódunk meg a hasonló pillanatokban.

Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (3. rész)

Egy futó magazin szerkesztőségében előbb-utóbb mindenki rákap a sportra. Kezdő és haladó kollégáinkat is kifaggattuk, merre járnak futni, ha kiszabadulnak az irodából.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Téli álom helyett: így vágj bele az alapozásba

Bizony, majd télen sem kell abbahagyni a futást, hiszen nagyon fontos időszak az alapozás szempontjából, és csak pár dologra kell odafigyelni, hogy ne betegedj és sérülj le!

Megjelent a Runner's World legújabb száma! Nézz bele!

Itt a legújabb számunk, címlapon Rakonczay Gáborral! Főszerkesztőnk elmondja, mit találsz a legfrissebb Runner's World magazinban.

4 lecke egy vak szuperkutyától, amit futóként jó tudni

A Wonder, vagyis “Csoda” névre keresztelt kutya sokat taníthat minden futónak!

A hét befutói: A hűvös reggeleken is maradj melegen

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem