terepfutás, Alpok, Sierre-Zinal,

Ma délben élő közvetítés lesz Európa legrégebb terepfutó-versenyéről a Runner’s World fotós-szerzőjének közreműködésével

Forrás: Roger Epiney / sierre-zinal.com
Az Eurosport 2-es adón látható közvetítés szakkommentátorai között hallható lesz Szász Norbert fotósunk és állandó szerzőnk, illetve Lőrincz Olivér állóképességi edző, terepultra futó.

A svájci terepversenyt 50. alkalommal rendezik meg ezen a napon. Hossza 31 km, az útvonal 2200 méternyi szintemelkedést és 1100 méteres lejtést tartalmaz a svájci Alpok szívében. Először 1974-ben került megrendezésre a verseny a svájci tudós professzor Jean-Claude Pont-nak köszönhetően. Olyan futamot álmodott meg, melyen az indulók felfedezhetik a lélegzetelállító alpesi környezetben rejlő rendkívüli erőfeszítések adta kihívást. A férfi és a női mezőny mindig ugyanazon a távon versenyzett. A Sierre-Zinal az öt 4000 méteres csúcs versenye. A Weisshorn (4,404 m), a Zinalrothorn (4,221 m), az Obergabelhorn (4,063 m), a Matterhorn (4,478 m) és a Dent Blanche (4,357 m) egyedülálló látványa adja a lenyűgöző hátteret a futók számára.

| Nous célébrons la journée de la femme | Chaque année, c’est plus de 1500 femmes qui s’élancent entre Sierre et Zinal ! 💪 #sierrezinal #sz #valdanniviers #valais #cinq4000

Posted by Sierre-Zinal on Tuesday, March 8, 2022

A Sierre-Zinal népszerű az elit futók és az amatőrök körében egyaránt, több mint kétezer futó teszi meg a távot. A szombat kora reggeltől induló sávos rajtnak köszönhetően a tömeg eloszlik az útvonalon, mely az 570 méteren lévő rajthelyszín (Sierre) után 24 kilométer alatt felkapaszkodik az útvonal legmagasabb pontjára, a 2425 méteren fekvő Nava hágóba. Ezután 7 kilométer lejtmenet következik, ami végül fergeteges sprintbe torkollik Zinalon keresztül az 1680 méteren fekvő célig. Bár a táv két harmadán emelkedik az útvonal, mégis gyors pályának tekinthető. A leggyorsabb férfi időt a spanyol Kilian Jornet jegyzi 2019-ből, ideje 2 óra 25 perc 35 másodperc. A leggyorsabb nő ezen a pályán a verseny 50 éves történetében a svájci Maude Mathys. 2:49:20 alatt tette meg a távot szintén 2019-ben. Az idei versenyen sérülés miatt egyik csúcstartó sem lesz a mezőnyben.

A Sierre-Zinal versenyről holnap élő közvetítést láthatunk 12 órától az Eurosport 2-es csatornán, a műsor előfizetők számára online is nézhető. A műsorvezető Pintér László mellett a Runner’s World rendszeres fotósa és szerzője, Szász Norbert is hallható lesz szakkommentátorként, aki tavaly végigfutott a Sierre-Zinal útvonalán versenyen kívül, illetve Lőrincz Olivér edző, terepultra-futó is tagja lesz a kommentátori körnek.

A közvetítést ITT lehet online követni holnap 12 órától.