Borítókép: BORn to Run

BORn to Run

Futás és a bor. Csak első pillantásra tűnik úgy, mintha nem lenne sok közük egymáshoz. Aztán már jönnek is a kapcsolódási pontok: elkötelezettség, szenvedély, szabadság, vidámság, egészség - a felsorolás hosszan folytatható. Nem véletlen, hogy évek, évtizedek óta rendeznek futóversenyeket a világ számos ismert borvidékén.

A helyszín lehet más, de a cél mindenhol közös: ezek a versenyek nem a teljesítménykényszerről, rekordok hajszolásáról, az újabb PB-k megszerzéséről szólnak, sokkal inkább a közös sport élménye, a jókedv és a buli határozza meg őket. Ez persze nem jelenti azt, hogy a versenyzőknek minden esetben könnyű dolguk lenne, bőven van lehetőség a határok feszegetésére.

Ott van például a portugáliai Réccua Douro Ultra Trail, ahol mintegy 4000 méter szintkülönbséget kell teljesíteni, nem véletlen, hogy limitált számú induló tud jelentkezni a megmérettetésre. Teljesen más stílusú Franciaországban, a bordeauxi borvidéken megrendezett Marathon du Médoc, ami inkább egy óriási fesztivál, mint a szó szoros értelmében vett verseny - jelmezes futókkal (a szervezők minden évben megjelölnek egy témát, amihez hivatalos “dress code” kapcsolódik), gourmet frissítőpontokkal. Ha mindezt nem számítanánk, a pálya már önmagában is felejthetetlen élményt nyújt: több mint 50 chateau-n és szőlőbirtokon vezet keresztül. Az olaszországi Ecomaratona del Chianti inkább a terepmaratonok közé sorolható - az útvonal csodálatos tájon, erdőkön, mezőkön, dűlőkön át halad. Ha a tengerentúlra kalandoznánk, az Egyesült Államokban az egyik leghíresebb bor tematikájú verseny természetesen a Napa Valley Marathon. Ha viszont nem szeretnénk annyit utazni, a pazar panorámával büszkélkedő Wachau Marathon ausztria legismertebb borvidékét szeli keresztül a Duna melletti dűlők között.

Forrás: Szász Norbert

De ami a legfontosabb, a hazai sportos borkedvelőknek sem kell aggódniuk: felkészültségüktől függően változatos események, versenyek közül választhatnak Magyarországon is. A 2015-ben életre hívott versenysorozat, a Nemzeti Bor Maraton egy hónapon keresztül más-más helyszínnel várja az érdeklődőket. A bor és a futás közös eleme a szabadság élménye - vallják a szervezők. A februári on különösen ötletes módon a különböző távokat a kisfröccs (14 km), nagyfröccs (21 km) és a hosszúlépés (32 km) megnevezésekkel jelölik. A pálya ösvényeken, turista útvonalakon, valamint kis mértékben közúton halad és nem könnyű: a hosszúlépés esetében az indulóknak minimum 700 m szintemelkedéssel kell számolniuk.

A hetedik éve, májusban megrendezett szekszárdi Borvidék Félmaratont be sem kell mutatni, évek óta az egyik legnépszerűbb verseny a borbarát futók között, akik nem riadnak vissza a dűlők közötti kemény emelkedők nyújtotta kihívástól. Aggodalomra semmi ok, a célban fröccs és zsíros kenyér hivatott pótolni az elveszett energiát.

Forrás: Szász Norbert

Végül, de nem utolsó sorban idén augusztusban új eseménnyel bővül a paletta: a Stádium Egyesület és a Laposa Birtok szervezésében Badacsonyban megvalósuló Dűlőre Futunk elnevezésű program egy remek hangulatú, jótékonysági céllal rendezendő közösségi futás, ahol a pálya a futók elé tárja a Badacsony és a Káli-medence számos szépségét, dimbes-dombos kanyarokkal és gyönyörű panorámával a környező tanúhegyekre, valamint a Balatonra. Az útvonal összesen 102 méter szintkülönbséget rejt, a befutó a dűlők tetejéről kellemes lejtőn vezet vissza - egy fröccs-frissítő után - a célba.

Szöveg: Vuleta Réka

Forrás: Molnár Bence